DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 24. marca 2019

STRESS „84-95“ LP 2016 (N.I.C. / Don Gatos Records)



Vydávanie starých punk-nahrávok na vinyloch zažíva boom už pár rokov, no stále sa mi zdá v pohode, bo nevychádzajú len tituly „veľkých mien“, ale aj množstvo menej známych. Do tejto kategórie zapadá aj táto výberovka kapely z Jelenej Góry. Kúpil som ju len tak, bez toho, aby som vôbec niekedy o tejto bande počul, no niekedy je to silnejšie ako ja. Graficky je to takmer dokonalá práca, no s maličkým nedostatkom. Bohatý booklet je len v polštine, čo mi sťažuje orientáciu sa v textoch. Škoda. Ani tu sa nevyhnete tradičnej zvukovej nedokonalosti a rozkolísanosti, no všetko nahrádza hudobná náplň. Od začiatku na vás dýchne duch doby. To, čo sálalo z kapiel podobného razenia tu, sa nelíši od toho zo severu. Melanchólia a beznádej na strane jednej (hlavne úvodná trojica songov v tomto vyniká), no aj vzdoru a hnevu na druhej. Hudobne ide o tradičný punk v dobových intenciách. Rýchle songy sú jednoduché, pár akordové krátke výplachy, v ktorých sa ale tiež objavujú melodickejšie party („Milicijny kraj“, ujuchaná „Obserwacja“, „Rewolucja Noworodkow“, „Nasz kraj“, „Wóda“, „III wojna“...). Ale je tu aj dosť vecí, v ktorých sú okrem uháňajúcich aj miernejšie pasáže („Psychopata“ otvarajúci B-stranu, „Robotnicza dzielnicza“ v duchu Telex-áckeho hc-punku, do polovice pomalý „Pomnik“, ktorý sa v závere rozletí s vetrom opreteky). Pomalšie sú buď melodické punkrockové hymnusy s parádnymi gitarami („Do ani“, „Jak dobrze być zolnierzem“, „Duza i Szara“), alebo melancholické záležitosti s depresívnym spevom, ktorý mi štýlovo pripomína Žilinčanov HT v období dema „Harmónia zla“ (úvodná „Byle inny byl dzién“, no najmä tretia „2001“). Sú tu aj tradičné, flegmatickým spevom sprevádzané tituly (napr. „Nase pokolenie“, „Dlaczego jestem sam“). Keď si po chvíli zvyknete na starý zvuk, muzika ide dobre do ucha a pristihnete sa pri tom, že si podupávate do rytmu. Toto je skrátka velice nákazlivá záležitosť. Navyše songy sú zoradené chronologicky podľa doby nahrania, tak aj ich kvalita rastie a posledné štúdiovky sú už silné záležitosti. Miernym krokom späť sú potom na koniec zaradené 3 koncertné veci, ktoré sú síce vekovo najmladšie, no zvukovo predsa len trošku horšej kvality ako zbytok songov na B-strane.
Každopádne je táto výberovka dobrou voľbou pre všetkých archivárov poľskej punk scény, ako aj pre tých, ktorým učaril starý zvuk 80s kapiel soc-bloku.

-Majto C.-


Žiadne komentáre: