DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

utorok 12. novembra 2013

AORTA / SCALP „Split“ CD 2012 (Brandeys City Records)

Graficky pekne spracovaný digipack je prvé, čo na tomto cd-čku zaujme na prvý pohľad. Na svedomí ho má spevák z kapelky Scalp a vážne sa s tým pohral. Grafika je síce jednotná pre obe kapely, no každá má svoju vlastnú polovicu obalu súvisiacu s ich názvom a kapelou + samozrejme aj svoj vlastný booklet s textami. Poklona hneď za to prevedenie.
Zvuk majú obe kapely skvelý a hoci každá nahrávala v inom štúdiu, aj zvukovo znejú dosť podobne, čo nie je na závadu.
Ako prví sa predvedú AORTA z Brandýsu nad Labem, keď po intre na vás vyletí príjemne nazvučená basa a vzápätí sa strhne rýchly, jednoduchý, mierne melodický, česky spievaný punk-hardcore. O čom pojednáva song „Splň si svúj sen“ napovedá už názov. Aj ďalšie dva sa nesú v podobnom tematickom duchu, čiže ide o tématiku hľadania si vlastnej cesty životom a vyhýbania sa stresu zo stereotypu. Aj ďalšie songy sa nesú v podobnom duchu ako prvý – rýchlo a svižne presvištia okolo (hoci posledný „Ve spěchu“ začne miernejším tempom, no po krátkom úvode sa tiež zvrhne na nemilosrdnú sypačku, no ku koncu zas zvolní) a zanechajú príjemný dojem.
To SCALP z Liberca do nás režú hneď bez prípravy už od samotného začiatku „Como un perro“. Rovnako ako spoločníci v úvode, aj Scalp mastia rýchly punk-hardcore s thrashovou gitarou a mierne drsnejším vokálom, no oveľa prepracovanejší a melodickejší. Strieda sa tu množstvo skvelých nápadov, napr. song „Rudý dobytčáky“ začne vyhrávkou ako od kanadskej divočiny White Lung (ale celkovo je v ňom dosť melodických gitár), tretia „Nic než zákon“ mi zas riffom pripomína dávnu nahrávku „Svet žaluje“ od Davovky, v „Bulvar nation“ zas miestami prebleskuje basová linka... Skrátka je tu toho na počúvanie dostatok. A textovo to tiež nie je len nejaká vata. Aj po tejto stránke je to na úrovni a dosť osobité - treba počuť.
A počul som teda už niekoľkokrát a priznávam, že Scalp ma sice zaujali viac a ich časť počúvam častejšie, no obe bandy znejú zaujímavo.
Výborné splitko predstavujúce novú krv na scéne a ukazujúce, že aj DIY vydané cd môže vyzerať profesionálne a zaujímavo.
-Majto C.-

Žiadne komentáre: