DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

pondelok 4. novembra 2013

HIBAKUSHA, 6MAS, LOUD PALS MEETS SUB-ATOMIC LEVEL - 18.10.2013 Šaľa, Peklo



Ubehol zas istý čas a znovu som sa vybral južným smerom, no tentoraz nie do Serede, ale opäť do šalianskeho Pekla. Tentokrát výnimočne s dvojčlennou posádkou z Trnavy. Cesta rýchla a bezproblémová, na mieste ešte neveľká účasť (len tradičné postavičky z Galanty a okolia, neskôr dorazili aj sereďania) a kapely práve dorazili. Škoda, že sa z technických príčin nemohli zúčastniť maďarskí noise-grinderi Chappa'Ai, pretože som bol zvedavý, ako ten ich „stargate noise grind“ vypáli v priestoroch tohoto klubu, ktorý vďaka svojím priestorom dáva muzike trochu iný rozmer (aspoň pri niektorých kapelách sa mi to už stalo a príjemne to prekvapilo).


6 MAS
Ako prví vyliezli na pódium brnenskí 6MAS – kapela, ktorú už som mal tú česť vidieť naživo a bolo to skvelé, tak som mal isté očakávania. A tie boli do bodky naplnené, ba dokonca prekonané. Ich set mal švih, skladby v crust-grindovom duchu s množstvom tempových zmien pekne fungovali. Myslím dokonca, že 6Mas tu mali zatiaľ najlepší zvuk, aký sa v Pekle podarilo nastaviť – všetky nástroje boli skvelo vyvážené, gitara s basou sa vhodne dopĺňali nielen hudobne, ale aj zvukovo – žiadny guláš, každý tón bol v rámci možnosti zrozumiteľný, pričom skvelo zneli aj nenazvučené bicie a Obstikovi bolo rozumieť takmer každé slovo. No jednoducho paráda. Potom nič nestálo v ceste, aby sme si ich set mohli náležite užívať každý po svojom – našli sa aj borci, čo na rukách nosili Obstika, či čerstvého novomuža Tomiho (Alea Iacta Est, Putrid Emental Cheese zine)… Skvelý set.


HIBAKUSHA
Po nich prišla na rad ďalšia kapela, ktorú už som naživo zažil, dokonca aj v podobných priestoroch (Boogie bar, Trenčín), aka orlovská crust-grind úderka HIBAKUSHA. Tu mali sice o niečo lepší zvuk, ako pred časom tam, no aj tak pri použití druhej gitary sa v Pekle stráca zrozumiteľnosť a najviac na tom väčšinou utrpia nezvučené bicie, čo sa žiaľ stalo aj teraz. Škoda, bo Mařena mláti vážne ukážkové klepanice a takto som si ich skôr domýšľal, keď som pozoroval, čo hrá. Inak sa mi ich set ohromne pozdával – vhodne prekladané songy z nového albumu starinkami, ktoré sú viac priamočarejšie ako prešpekulovanejšie novinky. Dan s Havlom sa parádne dopĺňali aj v gitarových partoch, no hlavne vokálne. Občas hrdlom prispela aj basáčka Blanka (možno by prispela aj hustejšie, no k dispozícii sú len 2 mikrofóny). Ďalší skvelý set, no žiaľ kvôli zvuku, trošku v tieni 6Mass. Nevadí – hudobne to bol vážne hodnotný zážitok a dúfam, že kapela napriek personálnej zmene bude pokračovať ďalej s rovnakým nadšením.


LOUD PALS
Záver potom obstarali trošku alkoholom posilnení chlapci s množstvom krabičiek a mikrofonikov, ktoré prikladali ku všetkému, čo mohli zaškrípať či zapískať – čiže projekt Pištu a Tomiho z A.I.E. a Obstika – LOUD PALS MEETS SUB-ATOMIC LEVEL. Bolo to škripotu, vrzgotu a hučania spätných väzieb, do toho skreslená ústna harmonika v rukách Pištu a škripot Špz-ky v Obstikových rukách, hneď na to jeho skreslené výkriky – čistý noise, ktorý spočiatku vyzniecval kadejako zmäteno, no po chvíli už to dostalo akoby nejakú formu a potom sa to počúvalo vážne dobře (tento výrat berte z rezervou – skrátka, dalo sa v tom už aj čosi nájsť, ale na uši to stále pôsobilo zničujúco). Avizovaných bolo 10 minút hluku, no zdalo sa mi, že tento zámer sa nepodarilo naplniť. Možno nabudúce…


Potom tradičné výmeny dojmov a chvíľu na to rukotrasy a vrelé rozlúčky a cesta k domovu… Napriek všetkému to bol skvelý „hlukotvorný dýchánek“ a kto sa nezúčastnil, si tradične môže vys…. Šak viete…
-Majto C.-
fotky:Havel a Obstík

Žiadne komentáre: