DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

štvrtok 4. januára 2018

NAŠROT „Totálně našrot“ LP 2016 (Papagájův Hlasatel Records)


Držím v rukách dielo, po ktorom som túžil celé roky.Demo Našrotu, ktorých sme síce objavili až na Rebelii, no vzápätí bolo nevyhnutnosťou pozháňať celú nahrávku a dostali sme sa práve k tomuto materiálu, ktorý predčil naše očakávania. A nie inak je to aj teraz s touto vinylovou verziou. Papagáj jej dal dôstojnejšiu grafickú podobu, no podobne ako pri Telexe, ani tu v booklete nechýba originál. Zvukovo opäť kdesi inde ako je dnes zvykom, no pre staromilcov je všetko v pohode, sound je autentický, dobový. Pre nás lepší a zrozumiteľnejší, bo odpadol šum kazety a pátranie po partoch a slovách. Album, ktorý bol nahratý za deň v skúšobni. Album, ktorý svojho času ukázal punkerom, ako ich žáner môžu hrať ľudia pochádzajúci z iného prostredia. Album, ktorý možno dnešných stúpencov hardcore-punku neosloví. No môže im aspoň ukázať, kde sú korene tohto štýlu v našich krajoch. A hoci kapela po vydaní debutového albumu „Destructive tour“ opustila UG vody, odkaz jej predošlej tvorby pretrval aj vďaka tomuto vydaniu.
Hudobne ma to masakruje ako pred rokmi. Úvodná výplachovka „Našrot“ má rovnako devastačné účinky ako vtedy. Rovnako ako nasledujúca „Jsem šťasten, že jsem člověk“, ktorá síce začne pomalšou psychedelickejšou časťou, no potom sa rozkmitá rýchla pravačka basáka a song rozbúri zmysly v šialenom tempe. K tejto kategórii môžeme kľudne priradiť aj šiesty song „Anarchy in the CS“, v ktorom sa pomalšie časti striedajú s rýchlymi náklepmi. V podobnom duchu sa nesie aj stranu A uzatvárajúca „Král je mrtev, ať žije král“, kde pomalý úvod vystrieda besná stredná časť, aby sa pred záverom zas všetko stlmilo a do gitary znel len spev. Finále však opäť patrí besnote a tvrdosti. Ťažký odér českého undegroundu zas vnesie „Mahaj beham“, ktorá sa v strednom tempe sunie vpred, ozdobená skvelými basovými linkami a minimalistickou gitarou, do čoho Hraboš šteká text v svahilčine. Spektrum farieb a žánrových odnoží tu dopĺňa dvojica rýchlych, priamočiarych hardcore-punkových vecí „TN“ a „Hodnej kluk“ (ktorá spolu s úvodnou vzbudili náš záujem o bandu na spomenutej kompilačke). Béčko otvorí “Spravedlnost“ v strednom tempe, ktorej pohodový dojem odstrelí besniaci „Strýc na výboře“ ako aj krátky (skoro až grindový) „Nemám už naději“. Zato ďalšiu dávku psychotična vnesie „Princip zrcadla pomocí kterého můžeme pozorovat věci postavený na hlavu“, ktorá mi znie skoro až Majklovo-strýčkovsky. Skvelý kus. „Schovej se“ pokračuje v nastavenom smere stredných temp, zasekávaných pasáží a alternatívnych spevov. „Hnijící královná“ je baladická vec v strednom tempe s kvílivým gitarovým sólom. Záver albumu obstará hospodská „Sexy story“. Povedal by som, že akási povinná jazda starého českého punku, bo asi každá kapela vtedy mala podobnú. Hudobne ani textovo žiadny zázrak, no tu má svoje miesto, aby bol obraz doby vzniku dokonalý.
Album, ktorý možno nemusí každý, no ja ho veľmi rád.Pre mňa má svoju nostalgickú hodnotu a okrem toho je aj tak plný kvalitnéhi starého hardcore-punku, ktorý pomáhal utvárať moju hudobnú orientáciu.


-Majto C.-

Žiadne komentáre: