DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 20. októbra 2013

NULLA OSTA / AGGRENATION „Two Bass Mania / Ministry Of Truth“ Split 12“LP 2010 (Fucking Kill Records)

Trošku starší split-počin (no pre mňa hudobne dostatočne zaujímavý, aby som o ňom napísal), ktorý ma na svedomí agilné nemecké vydavateľstvo zamerané dosť na balkánsku scénu (plus na to si samozrejme majiteľ vydáva veci aj svojej kapelky), ale aj domácu nemeckú. O svoje miesto sa tu hlásia 2 kapely s plusmínus podobným zameraním.
Stranu A okupuje kvartet z chorvátskej Puly – už názov ich strany napovedá o čo pánom pôjde. Znovu bezgitarový, drviaci, rýchly hardcore-punk s monotónne revúcim Dapom a dvomi zničujúcimi basgitarami. Materiál má parádny spád – urevané slohy striedajú vyhrávkové medzihry a koniec, ďalší song začínajúci nejakou vyhrávkou a zas len ničenie a drvenie. Skladby sú spestrované zmenami tempa, sekmi, v ktorých basy striedavo hrajú vyhrávky ale základom je rýchle tempo bicích ženúce stále ďalej. Zvoľnenie nastáva až v štvrtej „Mrtvorodeni sinovi mrtvich“, ktorá ide od začiatku do konca v strednom tempe, čo zas na druhú stranu môže pôsobiť o trochu ničivejšie ako zbytok songov. Nasledujúca „Zid smrti“ sa opäť vráti k tradičnému zbesilejšiemu tempu s drobným zasekávačkám a iným fintičkám. Posledná „Rovno do dna“ začne tiež v strednom tempe, no po pár taktoch sa zvrhne na rýchlovicu, ktorá presviští ku koncu ani nestihnete pobadať ako. Skrátka im to všetko žerem aj s navijakom.
Strana švédskych crusterov začne hutným ťaživým úvodom – chrapčivé gitary, duniaca basa s kopákmi, do toho hovorené slovo a tradične švédska vyhrávka gitary. Potom sa to všetko rozbehne – švédsky crust so všetkým, čo k tomu patrí – špina, beznádej a zmar. Ale počúva sa to nadmieru dobre. Ostrý, agresívny, no napriek tomu dobre čitateľný zvuk. Jedno ma mierne mrzí, že oproti chorvátom ide muzika Aggrenation viac v jednom tempe – nie je to zlé, no chýba tomu to spestrenie, čo dávajú chorváti. Potom piaty song „Tasting of knowledge“ znie ako balzam, keď sa po dlhšom čase začne kapela pohrávať s tempami a na záver ešte zadelí aj kvílivé sóličko (síce sa v strede štvrtej veci „Nightmares“ zjavila drobná zmena, no len pár taktov). V tomto trende pokračuje aj nasledujúca „Utopia is burning“ (ktorá je pre mňa asi aj najlepším songom tejto kolekcie), kde sa od začiatku striedajú tempá a znovu zakončí pomalšou pasážou s kvíliacim sólom. Záverečná „Guaranted death“ to potom umláti až do konca v svižnom tempe ako zbytok nahrávky.
Ak máte radi nevšedný hardcore na jednej strane, alebo tradičný švédsky crust na strane druhej, isto by ste mali pootravovať svojich dodávateľov, aby vám umožnili dotyk s touto platňou...
-Majto C.-

Žiadne komentáre: