DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

štvrtok 29. augusta 2024

CHADHEL / JACK split 12"LP 2024 (Kooperácia)

 

Zaujímavé splitko. Vynorilo sa z ničoho nič a je zaujímavé sledovať,ako sa stráca záujem o sedempalce a kapely vo veľkom dávajú prednosť 12 palcovým nahrávkám.

CHADHEL je Kanadská grindcore kapela, ktorá ako správna Kanadská kapela si potrpí na technické riffy a tak ich muzika občas skĺzne až do mathcoru. Používajú občas až netypické postupy a tým svoju muziku naozaj spestria až tak, že keď sa lepšie započúvate, tak tam nájdete naozaj všetko od death metalu cez thrash, grindcore, fast core a to všetko vyšperkované technickým riffom, ktorý strieda jeden za  druhým. Naozaj pestrá muzika až sa človeku nechce veriť, že to niekto dokáže do tých krátkých detonácií aj vopchať. Nájdete tu 9, naozaj pestrých songov s poriadnym výtlakom a dávkou grindcore. Naozaj dobrá nahrávka!!! Odporúčam.

JACK sú naši starý známy z Maďarska a tiež chrlia nahrávky, ako správna grindcore kapela. Ale treba priznať, že je to jedna z mála grindcore kapiel v Maďarsku, ktorá spoľahlivo už roky rokúce funguje a držia si svoju úroveň stále rovnako vysoko. Nie je tomu ináč ani teraz, nájdete tu 5 songov ich klasického punk/grindcore mixu s vokálom v rodnej reči, ktorej aj tak nebudete rozumieť. Prekvapenie však prichádza v podobe posledného songu, ktorý je techno remix jednej ich skladby, kde budete počuť dokonca aj saxafón. Naozaj zaujímavá vec a vždy sa mi páčili experimenty v grindcore. 

P.S. Naozaj zaujímavá zrážka technického grindcore s punkovým grindcore,ale s dôrazom na fakt, že stále je to grindcore a že tento štýl vie pod seba upratať naozaj veľkú škálu subžánrov a ovplyvnení. Výborná nahrávka.

-Lepra-

CHADHEL bandcamp

JACK bandcamp

nedeľa 25. augusta 2024

MURRAIN "The Famine" 12"LP 2023 (Pařát Prod.)

 

Som rád, že Pařát po ukončení časopisu sa vrhol na vydávanie starých klenotov Česko Slovenského undergroundu. MURRAIN, čiže DOBYTČÍ MOR, je úkaz a zároveň smutná realita začiatkov 90 rokov, keď sa kapely len učili byť kapelamy a vydavatelia sa učili ovládať kapely a byť chamtivé ako sa len patrí. Viete si predstaviť že ste kapela, máte už dve demá "Putrid Survival" (1991) a "Silent Pastures" (1993) a chystáte sa nahrať tretie demo, keď vám vtedy všemožné star vydavateľstvo M.A.B. ponúkne vydanie CD! V tých rokoch to bol proste pre kapely absolútne nedosiahnuteľný cieľ. Kapela pravdaže súhlasila a až do tej miery, že vydavateľstvu nesedel názov kapely, lebo by ho nemohli vonku predať (robilo sa to tak, že za lacný peniaz vydávali domáce kapely, čo následne svoje CDčka vymieňali s veľkými labelmi po celom svete a potom za šialene predražené peniaze ich tu doma predávali tie zahraničné), tak na nátlak labelu si museli zmeniť názov na MURRAIN. Urobili by ste to? Kapela sa po vydaní tohoto CD ale rozpadla. Prečo? Možno už niečo napovedal song "The famine", čo je čiste rocková vec v ináč grindcore sa snažiaciu hrať kapelu.Boli to roky, keď Grunge ničil celú scénu od heavy metalu až po grindcore. Ale táto nahrávka sa pri matadoroch Disfigured Corpse a Pathologist zaradila do zlatého klenotu ranného Českého grindcore. Nahrávka aj po 30 rokoch znie obstojne a dobre. Darmo, štúdio Barbarella bola v tých rokoch záruka kvality. Nájdete tu ranný pokus o kopírovanie Carcass v celkom slušnom zvuku. Ale hlavne tu nájdete jeden klenot historie. Pamätám si, že som videl Dobytčí Mor na OEF, niekedy na prvých ročníkoch a bola to hrôza naživo. Kapela ako vidím občas koncertuje aj teraz , čo je super. Tento vinyl je kus histórie a som rád že ho mám!

-Lepra-

PAŘÁT shop

DOBYTČÍ MOR bandcamp

FEAR OF THE KNOWN "The Last Song" 12"LP 2024 (Phobia Records/Organise And Arise)

 

Čo sa stane , keď sa stretnú veteráni z punkových kapiel ako Disorder/Chaos UK alebo War//Plague? Cynik by povedal, že to bude nuda, optimista, že to bude super. Kde to skončilo? Ešte vyššie. Priznám sa, že keď som hodil na gramec ihlu a vypadol prvý riff, tak som si skontroloval rýchlosť gramca, lebo sa mi nezdal ten basový, tvrdý zvuk.A mýlil som sa. Ten zvuk spojený s punkom znie,ako keby som počúval nejaký nový Driller Killer o ktorom neviem. Má to poriadne gule a to je najväčšou devízou tohoto albumu. Agresívny vokál, občas perfektné zbory,energický punk a ten zvuk z toho robia zabijácku kombináciu, ktorá musí fungovať vždy a všade. Ako nedôverčivo som pristupoval k tomuto albumu, tak som si ho obľúbil teraz! Fakt sa to počúva parádne, šľape to, má to energiu,agresivitu,presne všetko to, čo od punku očakávate.Tu ešte dostanete navyše už skoro death metalový zvuk. Apokalyptický obal, vnútri texty vo forme fanzinu, ktoré sú až moc punkové.  Až chceš poriadne agresívny punk, ktorý má moderný, tvrdý zvuk,ale staré postupy, toto je pecka pre teba! 

-Lepra-

PHOBIA RECORDS

piatok 23. augusta 2024

EXTREME NOISE TERROR "The original Holocaust " 12"LP (Radiation Records)

 

Asi za najväčší odrb roka by som dal tento album. Prečo?? Takže. V roku 1988 nahrali E.N.T. svôj debut "A Holocaust In Your Head" a vydali ho v roku 1989. Túto verziu zoženie už len na dražbách alebo si ju vypočujete na Youtube TU, kde je volne k vypočutiu. Táto nahrávka proste v tých rokoch zabíjala. Keď som ju kúpil na kazete v Budapešti niekedy v roku 1989, tak sme z nej srali bobky. Ten zvuk basy ma dostal úplne. Lenže sa stalo, že tento debut sa znova nahral už v inej zostave, lebo predsa len to boli roky, keď ani v Napalm Death nikto nevedel, kto je členom a kto nie. Mimochodom bicie tu nahral práve Mick Harris s N.D. No a táto druhá verzia, už má odosť nahovno zvuk a aj poradie skladieb je iné a aj intrá zmizly. Práve táto druhá verzia sa dostala do sveta a na dlhé roky presvedčilo každého, že toto je ten kultový album. Každého som sa snažil presvedčiť, že existuje ešte jedna verzia a omnoho lepšia!! Až na pár jedincov mi ale nikto neveril. Nástupom internetu a hlavne youtube sa našla dobrá duša, čo ju tam zavesila a moje srdce zaplesalo. Ale predsa by som to mal rád na vinyle a v tomto zvuku. No a tu minulý rok firma Back To Black Records,ktorá sa sústreďuje na vydávanie kultových albumov, ohlásila, že ide vydávať originálny mix tohoto albumu!! Hurá!! povedal som si, konečne! To som ešte netušil, že vôbec sa nejedná o originálny mix,ale je to len nejaká zlátanina tohoto albumu aj s neúplným počtom skladieb, urobená tak, že proste zvukár v štúdiu vypeckoval gitaru a je to. Chýbajúce skladby zase ukradli z mixu, ktorý bol druhý a pravdaže všade dostupný a doplnili to ešte nejakým songom zo skúšobne. Otras. Čo toto má znamenať? Nič, takto sa ťahajú peniaze z vačku. Sprostá a zbytočná nahrávka s infantilným obalom (kde napr. Dean Jones šnupe koks) a nezachraňuje to ani "poster" vo vnútri , kde je zachytený nejaký nepodarený záber z koncertu. Toto je priznajme si páni a dámy, hovno!!! Naštvaný som na seba, že som naletel!

-Lepra-


nedeľa 18. augusta 2024

CONTROLLED EXISTENCE "Out Of Control" 12"LP 2024 (Psychocontrol/Calvos73/Wise Grinds Records)

 

Osobne som fanúšik tejto kapely, už od ich prvej nahrávky. Ani sa mi nechce veriť, že páni dali dokopy full album! Je to vlastne ich debut od roku 2011! Po ére sedempalcov je tu konečne ich full album. Bol som strašne zvedavý,ako sa popasujú s touto výzvou, lebo nahrať dobre 4 minútky atomového výbuchu je predsa len jednoduchšie,ako 20 minutovka. No a ako sa popasovali s tým? Dá sa povedať, že dobre. 21 skladieb za 12 minút. Nemám ďalšie otázky,hehehehehehehehehe. Ja ešte stále pohrešujem ten vreskot, čo tam produkovala Ľuba, no musel som už časom prijať fakt, že kapela sa posunula, zmenila zostavu. Intenzita a rýchlosť je stále na rovnakej super úrovni. Čo tu pribudlo, tak to sú občas zaujímavé brejky gitaristu, nepochopil som trocha tie hip-hopové outrá  (ja viem, že nejaký význam majú). Zvuk je proste dokonalý, presne na túto muziku sa hodiaci a štúdio Davos v tomto proste je pre mňa neprekonateľné. K hudbe sa vyjadrovať ani netreba, totálna smršť výbuchov, detomácií v dvadsať sekundových sledoch bez času na oddych . Toto sa vám dostane pod kožu ako svrab. Grinderi budú mľaskať blahom, presne ako ja. Nemám tomu už ani viac čo dodať, lebo idem otočiť vinyl na druhú stranu. Až si ešte náhodou bol taký ignorant, že si ich nepočul, tak okamžite naprav svoju chybu,najlepšie týmto albumom! Masterpiece!!!!!
P.S.: Rýchlejší ako majonéza a intenzívnejší ako chilly!!

-Lepra-

BANDCAMP

štvrtok 15. augusta 2024

AMOCLEN "Grindcorization" CD 2024 (Maximed Rec/ Defense Rec.)

 

AMOCLEN z Liberca sa nám hlási s novým albumom a trvalo im to 6 rokov od posledného počinu "Diagnosis: Grindcore". Pritom kapela je koncertne celkom aktívna . Asi sa im moc nechce nahrávať, kto vie? Každopádne ich novinka je presne to ,čomu sa už dlhé roky hovorí "Českej grajnd". Neberte to vôbec ako ironicky,ale fakt je,že si kapely z Čiech vytvorili svôj žáner a značku. Oceňujem to, že kapela si to viac menej nahrala sama v menších štúdiách a tak dosiahli svojský zvuk. Ja viem, že 90% vecí sa dnes tvorí v štúdiách ako Davos,ale toto je presne o tom odlišovaní sa bez toho,aby to malo vplyv na kvalitu. Nasekali sem 16 songov (každý pravdaže pomenovaný po nejakom lieku) za 20 minút. Hudobne je to grindcore, ale nájdete tu plno odkazov na crust/death metal. Dva vokály z celej nahrávky robia celkom intenzívnu záležitosť,lebo presne to prekrikovanie a tri polohy spevu (škrek,rev,murmur) z toho urobili intenzitu bordelu. Do toho ešte zopár humorne ladených intier a je to v cajku. Celkom pestrá zmes a keď odkryjete tú prvú vrstvu muziky,ktorá vám trocha zo začiatku práve vďaka dvom vokálom, bude znieť až chaoticky,tak tam nájdete celkom pestrú zmes všetkého, čo sa dá pod škatuľkou "Grindcore" schovať. Dobrý album, nápaditý s humorným nadhľadom a presne tak znie,ako by mal grindcore znieť. 

-Lepra-

AMOCLEN bandcamp

nedeľa 11. augusta 2024

FACEPALM NATION "Dumpster Stories" 7"EP 2023 (Rodel Records)

 

Berlinská dvojka FACEPALM NATION až tak nahrávok nemá ,ale sú koncertne aktívny a ich mix fastcore a punku funguje skvele.Toto je ich samostatné EP, kde nasekali 16 skladieb a väčšina, ako sa patrí na tento štýl,nepresahuje ani jednu minutku. Sú to polminutové výbušniny, ktoré explodujú každú chvíľku. Do rezavej gitary sa striedajú dva vokály, urevaný a škrekľavý. Všetko v pekelnom fastcore tempe, ktoré odľahčujú intrá a punkové odychovky ,ako song "Back In Time". Na konci dokonca dali cover od Circle Jerks. Až miluješ krátke, výbušné ,energické songy s poriadnym revom a agresiou, tak toto je liek na tvoje postihnutie! Dobre sa to počúva a hlavne to nenudí! Odporúčam!

-Lepra-
 

nedeľa 4. augusta 2024

CHOOSING DEATH kniha Albert Mudrian, (Metalgate)

Už dlhšie som o tejto knihe vedel ,ale keď vyšla v Českom preklade a ešte k tomu aj rozšírená oproti pôvodnej verzii, nebolo o čom rozmýšlať. Podtitulok knihy je "Nepravdepodobná história death metalu a grindcore", čo je už husársky kúsok samo o sebe, pokúsiť sa zmapovať veci, ktoré sa nedajú uchopiť. Takže som sa do toho pustil,ale tých 394 strán mi už napovedalo, že to nebude také ľahké a predsa len na toalete toľko času netrávim, takže moja dovolenka pri mori sa javila, ako jasná voľba na túto knihu a aj som ju zhltol počas posedávania na pláži (Toto bola nechutne romantická veta). Priznám sa, že som pristupoval ku knihe s obavou, že to bude sklamanie,ale zostalo to na strane, že je to fakt dobrá kniha. Po čase som musel uznať, že ono proste jednoducho sa nedá všetko spísať do jednej knihy, čo sa vtedy dialo. A tak je celá ,až drvivá väčšina knihy, zameraná na dianie v Anglicku a mohol by som povedať, že je to biografia Napalm Death/Carcass/Earache records, lebo ich príbeh sa ťahá po celej knihe a vyskakuje v jednom kuse. Pravdaže je to aj príbeh titánov death metalu Death, Morbid Angel, Deicide, ale celkom slušná časť sa venuje kapelám zo stáje Earache, kde predsa len sa kul prvý maglajz extrémnej muziky. Dozviete sa tu plno zaujímavých vecí a predsa len dosť fanúškov aj čerpá z tejto knihy rôzne citáty a príbehy. Mňa zaujal ten, ako odmietli Earache ,black metal vydávať z dôvodu, že je rasistické hnutie. Dokonca už skoro uzavreli zmluvu s Darkthrone. Neskôr šéf Earache ,Digby povedal "Dnes by som si za toto rozhodnutie určite dal pár faciek". Netušil, že z celého black metalu sa stane ešte väčšia maškaráda,ako z death metalu. Okrajovo sa tu spomenie aj Severská scéna a naozaj okrajovo ,ostatné krajiny (vrátane Česka a Krabathoru). Možno toto je ten moment, že sa niekto podujme, zdokumentovať Českú a Slovenskú death metalovú scénu. Príbeh by sa dal rozdeliť do štyroch  bodov. Zrodenie, Vládnutie,Smrť a Kult death metalu. Príbeh nenudí a nie sú tu žiadne prázdne miesta.Všetko má svoje opodstatnenie a váhu cennej informácie pre fanúšika death metalu a pre tých čo to prežili,túto nádhernú éru života pri spoznávaní brutálnej a brutálnejšej muziky, je toto ako životopis! Knihu napísal Albert Mudrian, čo je zakladateľ medzinárodne uznávaného časopisu Decibel magazin (legendárna je ich séria vydávania flexi 7"EP , kde kapely dávajú exkluzívne songy) a k celej veci pristupoval ako fanúšik a to cítiť v každom odseku. Nebudete mať pocit vychcanosti,ako to už občas v týchto knihách býva,alebo že vám sa snaží niekto predať nejakú vec, prekvapil ma až triezvy pohľad na celú tú krivku death metalu a hlavne to, keď sa to celé "posralo" a nastúpili nadnárodné vydavateľstvá, ktoré už nadobro pochovali celý štýl. Ale kedže je to death metal a ten už má v názve, že je mrtvý,tak nikdy neumrel a neumrie.Pochopili to aj kapely, aj vydavateľstvá, že jej sa bude vždy dariť len v podzemí a tie slepé pokusy z toho urobiť z toho štýl pre väčšinu, predsa nikdy nemôžu vyjsť! Prekvapilo ma aj triezve ,sebakritické vyjadrenia väčšiny kapiel, ktoré s odstupom času už veci vidia triezvo a hlavne s nadhľadom.Predsa len raz dospeje každý a nad voľakedy na smrť urazeným veciam, sa dokážu už teraz smiať. Nesmierne ma potešil preslov už nebohého moderátora BBC Johna Peela, ktorý dá sa povedať ,celý death metal a grindcore v Anglicku dostal tam, kde je teraz a pre mňa osobne predstavoval tento maniak, jedného z najväčších vizionárov, čo sa muziky týka. Česť jeho pamiatke.
Takže zhrnuté a podčiarknuté, až potrebuješ ako pätdesiatnik,znova zažiť to všetko, čo si ako mlaďas prežil pri objavovaní tvrdej muziky,neváhaj a pusť sa do toho. pre teba je tu množstvo zaujímavostí,historiek, faktov. Oceníš to!!!
-Lepra-