DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

piatok 20. decembra 2019

RISPOSTA "Železná Svoboda" 12"LP 2019 (Ultima Ratio)

Kapela, která vyloženě sere na nějakou propagaci, kapela, která existuje už spoustu let a společně s Festa Desperato držela prapor brněnského crustu vždy hrdě vztyčený. Festa je už drahně let v pánu a i Rispostě moc nechybělo a mohla to mít za sebou. Jenže Míra to nikdy nevzdal a my mu můžeme jen poděkovat, protože bychom přišli o obrovskou porci skvělé muziky (a textů).
Nahrávka pořízena opět s Vapnem za bicíma a s druhou kytarou. (Mimochodem asi jediná crustova kapela, která dokázala bez potíží válcovat naživo i s jednou kytarou.)
Bohužel můj ne úplně tradiční způsob existence mi zabránil v tom, abych si nějak kloudně naposlouchal předchozí materiál, tudíž budu "srovnávat" jen se splitem v Bricanyl Turbohaler, kterej je určitě jednou historicky nejlepších crust nahrávek na cs písečku. (Otupělá INDIVIDUA!)
Nečekal bych, že se Rispostě podaří zopakovat takový excelentní výkon, ale podařilo a hudebně je to ještě o chlup lepší. Kytarová dvojhra je dokonalá a i když se jedná více méně o tradiční crust, můžete si být jisti, že tam najdete tolik originálních partů, že budete žasnout. Risposta je mistrem v klasických nájezdech do crustových paleb, toto borci ovládají na jedničku a ten zlom (pokaždé zahraný trosku jinak) vás 100% vykopne ze židle. Hudebně je to určitě risposťácký vrchol. Songy se lehce natáhnuly, ale pokud se těšíte na klasický monotónní crustový kolovrátek, těšíte se marně. Ten tah na branku, ta útočná sila vás donutí lapat po dechu. 
Risposta je také textově na výši. Nebo přesněji řečeno spíš se jedná z mého hlediska o jedny z nejlepších textů v ranku. Garantuju vám, dva tři poslechy a už si budete jisté pasáže řvát s nima. Ještě bych se zastavil u frázování. Ne, že by jednalo něco na způsob Máry z Evidence, to ne, ale způsob, jakým je text přednesen zaslouží potlesk. Uslyšíte sami. V tom bych si dovolil tvrdit, že je Risposta velice originální.
Ale dost už! Na tento materiál se dají pět ódy do nekonečna. Možná "Železná svoboda" nedosahuje tak extrémní hitovosti materiálu s B.T., ale i tak si ty vály budete bez problémů pamatovat.
Risposta se pomaličku stává legendou a zcela zaslouženě.

"Jako červ svíjím se v cizí pěsti,
neschopen uchopit věci do rukou,
chodící reklama na neštěstí,

hymna letargie nota za notou."

-Zbyňa-

Žiadne komentáre: