DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 26. januára 2014

COMPLICITÉ CANDIDE „Rouhat“ CD 2013 (Mocplevele Records)

Jedno z vydaní, ktorého som sa nemohol dočkať bolo aj nevydané album Co-Ca z r.2007, ktoré nakoniec uzrelo svetlo sveta zatiaľ aspoň ako samovydané digipack-cd. Bolože to radosti, keď prešlo z Ctibových rúk do mojich a koľko ďalšej, keď som ho pustil a počúval (a dodnes stále počúvam aspoň 3x týždenne) a prehrabával sa pritom bookletom s textami (české aj anglické verzie).
Na prvé počutie mi bolo jasné, že toto je nesporne najlepšia nahrávka Co-Ca (jasné, že každý ma na to svoj názor).
Od rýchleho úvodu v podobe štipľavej „Chameleón“ až po záverečný titul „Hrob“ (jak výstižný vzhľadom k tomu, že kapela zakrátko potom ukončila činnosť) s pochmúrnym úvodom dostanete 15 porcií kvalitného, inteligentného punku, kde nie je núdza o skvelé nápady, či už hudobné abo textové. Striedajú sa rýchle, úderné songy (napr. „Henry“ či jednotempová dupačka „Kočka“) so songami viac členitými a prevažne pomalšími (smutnejšia „Jen tak“ či členitá, spočiatku rýchla „Let do nebes“, ktorá sa v polovici zlomí do pochmúrnej strednotempovej psychotiny so šialenými gitarami a vokálmi, či príjemná punkovka „Amen“ s melodickými vokálmi), ale v podstate každá skladba si žije svojím životom, pričom tvoria jeden pestrý celok, z ktorého vystreľujú jednotlivé momenty (Deadkennedyovský úvod „V pixle“, ale v podstate aj jej temnejší záver, či prvá sloha songu „Koně“, melodický refrén v „Rohat“ abo zaujímavý song „Praha není Baghdád“, kde sa objaví niekoľko pekných gitarových motívov). Čo sa mi na tvorbe tejto kapely vždy pozdávalo najviac je, že hoci mierne pripomínajú Conflict abo Dead Kennedys, či Dezerter, pritom majú stále navyše to „svoje“, čo som zatiaľ vypozoroval len u kapiel z okolia rožnovského Vrah-a (blízko má aj brnenský MacGyver), čo z nich robí niečo originálne a nikde inde nepočuté. O tomto albume sa ťažko píše, no počúva sa sám a vstrebáva bezproblémovo. Je silno návykový, ale nie je to zhubné...
-Majto C.-



Žiadne komentáre: