DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

sobota 28. septembra 2013

NULLA OSTA / CORROSIVE / NAKOT / MURDER DISCO X „Grombiera & Paprika / 4-way split“ 12“LP 2010 (Fucking Kill Records)

Málokedy sa stane, že na nejakom split-albume sú kapely skvelo vyrovnané, tobôž ak sa jedná o viacnásobný split, ako napr. v tomto prípade. Vôbec si nedokážem vybrať, ktorá banda sa mi pozdáva viac – každá je mierne odlišná od zbytku, hoci sa všetky pohybujú plus-mínus na rovnakom žánrovom poli. Na tomto albume sa stretli 2 kapely z Balkánu s dvomi nemeckými spolkami. A že je staršieho dáta? A čo? Koľkí o ňom počuli? (a koľkí by si pritom na ňom mohli zmlsnúť...)
A-stranu otvárajú chorváti NULLA OSTA – kapela zaujímavá už len tým, že v zostave nemá ani jednu gitaru, zato basy hneď dve a obe vyšívajú teda preparádne. 4 songy s jednoduchými d-beatovými bicími a urevaným monotónnym vokálom na štýl Discharge, čo však v tomto prípade vôbec nie je na závadu, bo to perfektne dotvára atmosféru k basovému duneniu. V songu „Na krilimo slobode“ jeho hlas ešte doplní ukričaným druhým hlasom basák Mico. Svižný a energický crust-hardcore-punk s balkánskym temperamentom.
Do plnej kapacity A-strany platňu naplnili nemeckí hardcore-crustoidní drtiči CORROSIVE, ktorí v 6-ich songoch predvedú mix starého crust-grindu s rýchlym hardcorom s burácajúcou naboostrovanou basou a chrapľavou gitarou, dvomi vokálmi a mierne zahuhlaným zvukom (vôbec nie zlým – k ich muzike parádne sedí). Z ich rýchleho setu vytŕča posledný, takmer 5-minútový song „Schauspieler“, ktorý je pomalý a temný s mohutnými riffmi, deklamovaným spevom a jednoduchými bicími (osobne mi to mierne pripomína „Blood fire death“ - dávny album švédov Bathory). Pekné spestrenie na záver.
B-čko otvoria srbi NAKOT rýchlym mierne nathrashovaným hardcore-crustom s metalovým zvukom (ktorý je na môj vkus trošku prebasovaný) a brutálnym chrapotom striedaným grindovým škrekotom. Druhý song „Celja“ je čistý thrashcore aj s kvílivým sólom (King s Hannemanom by boli hrdí) a ani v zostávajúcich dvoch sa chlapi s ničím extra neserú a narvú do nás svoju muziku nekompromisne a surovo. Pekne im to odsýpa.
Najmelodickejším spolkom kolekcie sa stáva posledný MURDER DISCO X z Fielderstadtu, ponúkajúci rýchly, mierne melodický crust-punk v 4-och chodoch. Občasné zmeny tempa v „Economy chaos“ znejú zaujímavo, rovnako ako melodický úvod nasledujúcej „Catholic boy“, či celá záverečná „Grombiera & paprika”. Ale celkovo je to také nejaké jednoduché a chytľavé a dobre to lezie do ucha, pritom je to stále dostatočne dôrazné a nekompromisné.
Veruže zaujímavé veci sú vyrýpané v tomto čiernom kotúči a ak je niekto prívržencom spomenutých žánrov, isto by mu mal povenovať nejaký ten čas...
-Majto C.-

Žiadne komentáre: