DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 2. júna 2024

Grindcore víkend na cestách.

 

Občas si myslím, že na podobné výlety už som starý, no keď ste už na mieste a hráte, tak to všetko opadne. Túto cestu sme už plánovali dosť dlho a nejak sa vykĺbila do dvojdňovej akcie. Ako na potvoru, náš gitarista Libor a šofér s dodávkou v jednej osobe, zahlásil,m že tentoraz nemôže, lebo sa mu krížia dátumy, tak sme najprv prepadli zúfalstvu a neskôr nám pomocnú ruku ponúkol Robo z Enema Shower, že on nás zoberie a zároveň si aspoň urobí výlet.Masochista každou bunkou. Prvá akcia sa konala v piatok v Eternii v Prahe. Eternia je celkom rušné miesto v poslednom čase v Prahe a konajú sa tu naozaj akcie za akciou. Počasie sa švihnutím prútika premenilo na monzúnové obdobie a na našej nálade to naozaj nepridalo, keď cestou tak pršalo, že nebolo ani vidieť.Do toho dajte dopravu a zápchy, typické na piatok a radšej v záujem bezpečnosti odovzdáte aj zbrojný preukaz. Na mieste sme v čas, tak to ideme omrkať. Vysoká budova, ako bývalé sklady, porobené na sály. Koncert sa konal na typickom mieste v podkroví s vysokými stropmi, čo už dávalo tušiť, že zvuk nebude práve najlepší. Zvítame sa s partiou ľudí z kapiel , kecáme a chystáme veci na koncert. Naštastie tu majú nákladný výťah, tak to netreba v rukách vláčiť 4 poschodia.


Prvý to odpália ST. MINCER , čo je pre mňa celkom neznáma partia, ale za každú novú kapelu treba poďakovať bohom, aby táto scéna nevymrela.Hrajú takú zmesku všetkého od thrash/death/crust/grind postupov. Celkom to šlape a má to šťavu. IMPULSEALER je už úplne o inom. Táto maniacká dvojka (bicie/gitara-spev) nám predvedie behom 20 minút, smršt grindcore alá Nasum, štýlom, nezastavujeme sa a medzi skladbami píska gitara,alebo je to obohatené o industriálne, noise kúsky z krabičiek. Zujímavé a poriadne energické.

Nastúpime s ABORTION a spustíme našu pojazdnú show, kecy,grind,sranda. Čas máme limitovaný, keďže sa do určitej hodiny musíme skončiť. Má to celkom pozitívny ohlas .Kecáme ešte , cuckajú pivá a prespanie sme vyriešili cez Booking,asi 40 km od Prahy za smiešnu sumu v nejakom šport hoteli, kde sa vydáme v noci v dažďi. Nikto mi však nepovedal, že Robo je ozruta. Ja som už počul extrémne formy chrápania,ale aby to niekto ešte znásobil desiatkou, tak to je už peklo. Ráno sa budíme v pohode, leje vonku ako z krhly, dáme sprchu. Vážne netušíme, kde sme prišli v noci,len že sa to volá Roudnice nad Labem. Až teraz vidíme krásu tohoto mesta. Škoda že leje , pozreli by sme si hop dôkladnejšie, tak len hodíme kávu, nejaké pečivo v miestnej pekárni a ideme smer Nemecko. Sme naozaj pochmúrne naladený, lebo nikto z nás nemá chuť drviť festivalové bahno celý deň. No a čuduj sa svet, dorazíme na miesto a tu svieti slnko, je polooblačno a občas trocha mrholí. Pozerám meteoradar a všade okolo je prietrž mračien a peklo, tu nič. 
Torgau je zašité malé mestečko nad Drážďanmi a tento festival sa už koná zopár rokov. Má už svoju reputáciu a hlavne svoju klientelu ľudí, ktorý na tento fest , nedajú dopustiť. Rozhodli sme sa, že tam pôjdeme od rána, nech nasajeme atmosféru a poviem vám na rovinu, že toho rozhodnutia vôbec neľutujem. Súkromná farma mimo mesta a ľudí , pár domov, statky, ovce sa pasú, lúky a uprostred grindový festival. Areál je ukrytý v aleji mohutných stromov a podium je zastrešené klasickou konštrukciou,ktorá asi slúži na uskladnenie slamy. Parádny plac. Fakt si to nejak takto predstavujem. Malý ,pritom priestranný areál, do tisícky ľudí a priateľský prístup. Stretávam tu aj Čechov, ktorých pravdaže poznám už z koncertov a tiež si to tu zamilovali a vracajú sa sem každý rok.
Tvrdia mi presne to isté, čo si myslím ja. Žiadny cirkus, žiadne hviezdy, len poctivé kapely, čo to myslia vážne. Jeden kamoš mi hovorí, že mu to pripomína prvé dva ročníky Obscenu. Čo mu dávam za pravdu. A super na tom je to, že tu sa pozeráte na kapelu, ktorú ste v živote nepočuli a oni na vás vybafnú taký set, že vám sánka spadne a potom zistíte, že už fungujú aj 10 rokov a vydávajú si nahrávky sami a podobne. Presne toto vám zase vráti zmysel tejto hudby.Presne pre toto ju počúvam, že to nie je posratá kolotočárina ,tupa tupa kokotiny,ale poctivo odvedená robota. Nestretnete tu hviezdy festivalov ,mená čo lákajú davy a to je dobré. Hráme až o 23,00 v dosť lukratívnom čase a poviem vám na rovinu, že mám trocha trému,lebo pred nami sú neznáme kapely, čo hrajú ako bohovia, Naštastie to dávame v pohode aj keď len s jednou gitarou. Dokonca musíme pridávať, takže výhra. Aparát hapruje, hlavne spev vypadáva,ale to nie len nám,ale každej kapele. A čo sa týka zvuku, je nastavený tak, že sa môžete rozprávať pár metrov od podia a nemusíte polohluchý na seba vrieskať. Za mňa tento fest má 10 z 10 bodov. Už len zvládnúť v noci 650 km a nedeľu prežiť! Ale neľutujem.
-Lepra-


Žiadne komentáre: