DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 23. apríla 2023

BOMBY NA NITRU #5 festival , 22.4.2023 Nitra, Nová Pekáreň

 


Po dvoch vynechaných ročníkoch, sme to minulý rok znova rozbehli a tak sa rok stretol s rokom a znova sme to dali dokopy, aby sa undergroundová kultúra šírila v meste pod Zoborom. Na začiatok musím pripomenúť asi ten najdôležitejší dojem, aký vo mne tento ročník zanechal.Bol to fakt, že sa začali na koncertoch objavovať mladý, nová krv.A tá je dôležitá na to, aby to všetko prežilo a aby sme nevykapali, ako dinosaurus. Je otázne, že koľký prídu o rok, ale už je to na dobrej ceste. Kapely som už riešil asi rok dopredu a tak sa line up menil z mesiaca na mesiac. Krédom tohoto festivalu bude a bolo, aby sa dával priestor kapelám, ktoré tu nehrajú tak často.A hlavne, žiadne hviezdy s honorármi a podobné sračky.Len priateľské stretnutie ľudí, čo milujú tvrdú muziku. A myslím si, že tento line up sa celkom vydaril aj keď na poslednú chvíľu vypadli BLOODY REDEMPTION kvôli chorobe. Začiatok 17,00 h sa zdal byť celkom vražedný ,lebo ako na potvoru celý mesiac prší a zrovna tento víkend sa rozhodlo počasie,alebo bohovia, že bude letné, slnečné počasie, čo pravdaže každý využije na prvé pivo na teraske. No a tak sme sa rozhodli aj vďaka vypadnutej kapele, že to posunieme na 18,00, lebo okolo 17,00 sa tu ponevieralo asi len 30 hláv. A keď vyliezli už na podium SOULS TO DENY, už to vyzeralo lepšie, okolo 60 ľudí ale chlapcov to nejak nerozhodilo.

Dávajú kvalitný set death metalu , niekde v polohách Suffocation . Proste kapela čo má už upratané v tvorbe a idú si svoju profi zvládnutú cestu. Kvalitka, ako sa patrí a na záver ešte cover od Napalm Death. Dobrý začiatok a skvelý zvuk, v ktorom je náš kakofonik Libor, úplný majster a myslím si, že nie som jediný, tohoto názoru. Medzi tým sa začínajú už valiť aj ľudia a na podium sa chystajú Český  AMOCLEN.

Priznám sa, že som ich asi naživo ešte nevidel a o to bolo moje prekvapenie väčšie, keď spustili svoju fakt energickú grind bombu s dvoma spevmi . Parádny mix starého grindu, gore, občas tupa tupa, proste fakt to malo poriadnu šťavu a energiu a aj ľudia sa už začali montovať a hýbať. Jedinci tak, že z pódia zobrali maníka , ktorý chcel skočiť a nad hlavami ho asi piati niesli až von na ulicu -)))))))) Zatiaľ pre mňa veľké prekvapenie a aj pre ľudí, ktorý to aj náramne ocenili.
ENEMY SHOWER sa už pomaly stávajú stálicou SM/grindu na Slovenskej scéne a ich S/M prejav, pomiešaný black metalovým okultizmom, má niečo do seba, čo sa týka originality. Spustia svoju show v kožených prevlekoch, ako keby si odskočili z natáčania S/M porna, zahrať trocha grindu. Škoda že spevákovi haproval harmonizér, ináč by to bolo úplne dokonalé. Ľudia už prasia ako o život a príbudajú ďalší a čo je hlavné, že dobrú polovicu tvoria mladý. Jo, mladý, okolo 20 rokov. Takže je tu šanca že nevymreme.
OLD TOMB je jedna z mojich favoritov zo Slovenska a ešte som ich naživo nevidel , aj keď hrajú dosť huste, tak som si ich radšej pozval a bol zvedavý, či svoju dravosť a špinavosť z nahrávok, dokážu preniesť aj na podium. A dokážu a ako bravúrne!! Ihneď sa zmenil zvuk hudby na fajnové bahno s poriadne rezavým zvukom. Tempo sa spomalilo, riffy zmohutneli .Radosť umierať pri tejto muzike. Fajnovo spomalili tempo po všetkých týchto pekelný rýchlostiach. Pre mňa jednotka s hviezdičkou!


Na rade sme my s ABORTION a dávame do toho zbytky síl. Odhliadnúc od toho, ako sme to to sem museli všetko navláčiť, Libor pozapínať, ja, sa starať o celý fest, tak to ešte myslím si, že sme celkom s prehľadom dali, na ten fakt,že sme už aspoň mi dvaja balancovali na záložné batérie. Pravdaže na záver nemohol chýbať tradičný Halmov  song "A já ta nechcem.." , kde tradične už sekundovala aj Mrtvolka. Po počiatočnom dlhšom nastavovaní zvuku, ktorý si nikdy neodpustí náš perfekcionista Libor ,sme to nasypali našupu a ohlasy boli fantastické!! Fakt sa pařilo jak za starej časú!! Fakt už dlho takto neboli ľudia tu rozžhavený. Zliezam dole a som vybitý natotálku.Ale nesmieme zastavovať, po nás sa už pakujú na podium Česká legenda,NEEDFUL THINGS.
Kapela, čo je približne stará, ako Abortion a už hrávame spolu skoro 30 rokov. Kapela, ktorá nikdy sa nehrala na hviezdy, vždy išli ,ako nenápadný zabiják. Kapela o má za sebou mrte turné po celom svete, tonu nahrávok, to vždy dokáže ukázať,ako sa dá kvalitne hrať, zabijácky grindcore, ktorý odrovná každého.A opäť nesklamali, zabijácka lavína grindcore! Paráda. Na poslednú chvíľu dorazili aj naši bratia SEDEM MINÚT STRACHU. Chlapci už boli celkom unavený, keďže už dnes jeden fest
odbili v Bratislave a bubeník Janči práve týmto koncertom drúzgal už svoje tretie vystúpenie v jeden deň. Spustili svôj bordel noise core s nabustrovanou pílou a rúhali sa ako o život. Dali do toho všetko a išli na 200%, aj keď po ich asi 15 minutovom sete boli všetci zrelí na infarkt. Ľudia sa zase začali prerberať a keby tu bola ešte jedna kapela, tak sa paří ako o život. Je niečo po polnoci a je koniec. Aj tento ročník sa podaril, ako všetky ostatné a som rád že sa tu ujal a viac menej si už vybudoval aj nejakých fanúšikov. Lúčime sa, konzumuje každý okolo mňa a s najväčším prehľadom vyhrávajú toto súťaženie, kto viac do seba nalej, Enema Shower. Ked sa s vami niekto rozlúči behom 15 minút 5 krát, tak to už stojí za pozornosť. No a začína  najstrašnejšia chvíľa festu a to je balenie. Končíme 3,45 a naozaj melieme z posledného. ďakujeme každému, kto prišiel, kapelám a hlavne  fanúškom ! Vidíme sa o rok!!
-Lepra-

Žiadne komentáre: