DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

utorok 31. mája 2016

BRAINDEAD „Priceless Trash“ CD 2015 (Maximed Records)

Česká thrash-crossover scéna silnie stále viac. Jedným z novších mien sú aj jičínski Braindead. Toto je môj prvý kontakt s ich tvorbou, hoci som medzičasom zistil, že už jeden zárez v diskografii urobili aj predtým.
Úvodná zvonivá basa a sekaná gitara mi znejú ako vylúpnuté z dávnych titulov Nuclear Assault, a vlastne celý song „Stay free“ náznakovo pripomína skoršiu tvorbu ňújorčanov, nehovoriac o nasledujúcej „Cheers for beers“, kde sa navyše lepia aj vplyvy Wehrmacht., či S.O.D., ktorí pár titulov tiež venovali žltému moku. Hoci hudobne je to klasický nathrashený hardcore, veľmi dobre to ide do ucha. Isto tomu dosť napomohol aj nadupaný zvuk mastrovaný v Davos-štúdiu. Gitara znie správne nasrato, pričom stále popri nej znie aj kovové rinčanie basy a ani bicie nie sú utopené. „Priceless“ je biohazarďácka húpačka (vzdialene mi z toho znie aj blavácky Acheron, no s jednou gitarou a bez klávesov). „Mindtamer“ ctí odkaz Crumbsuckers a dobre znie aj thrashové zošliapnutie plynu v istých častiach. „Youjizz“ sa rozbehne v duchu vecí Našrot okolo albumu „Brain investigator“ (Popron-éra), čiže húpavé riffovačky po svižnom náklade v úvode. V „Mask of truth“ je pekná, melodická thrash-vyhrávka, inak je song vcelku fajn aj čo sa zmien tempa týka. „Athletic sucks“ je pekná rytmická dupanica, priamočiara aj v rámci drobných zmien tempa. „Let steam out začne pomalými sekačkami a v podstate v strednom tempe (plus/mínus) zotrvá po celý čas (aj trochu prvkov Pro-Pain treba absorbovať). „Sunday waves“ je vec v duchu inej NY-bandy, konkrétne Sick Of It All. Pekne svižná pogovačka prestriedaná rôznymi spomaleniami aj sólovým basovým výjazdom. Skrátka super vec. „Shred box“ začne skvelým, agresívnym riffom, za ktorý by sa ani Agnostic Front nehanbili. Potom len skvelý thrashing prestriedaný skvelým hardcorom až do konca.
Ak si niekto podľa môjho popisu myslí, že z touto českou štvoricou niečo nie je v poriadku, že len „rivájvlujú“ staré bandy, musím uviesť veci na správnu mieru. Album „Priceless trash“ je po všetkých stránkach skvelé, ucelené dielko ako sa patrí, to len ja som kedysi až príliš holdoval spomenutým kapelám, tak teraz ich odkaz počujem v každej novej bande vrhajúcej sa do týchto vôd. Ľuďom, ktorí si ulietajú na tvorbe niektorej zo spomenutých kapiel môžem len doporučiť, rovnako ako aj ľuďom, čo si ulietajú na súčasnom thrash-crossoveri.

-Majto C.-




Žiadne komentáre: