DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

štvrtok 20. decembra 2018

SHALLOV „Concrete & Glass“ LP 2017 (Ingot-Andrejco Records)



Vydanie muziky tejto bandy na vinyle bola pre mňa udalosť, no prišli iné veci v živote, tak som sa k tomuto nosiču dostal až s ročným oneskorením, to však nič neuberá na jeho kvalitách, ani na mojom nadšení z tvorby na ňom.
Od úvodných tónov prvej skladby na mňa dýcha jesenná melanchólia, tanec lístia padajúceho z miazgy sa zbavujúcich konárov, aby ich s prvým strápeným zvriesknutím Viktora rozprášil vietor po šírom okolí a ukončil ich súmerné klesanie k odpočinku na zemi pri úpätí rodného stromu. Vo vzdušných víroch sa rozletujú všetkými smermi, driapané poryvmi, vzápätí zas ladne klesajú v špirálach (zbesilá pasáž v strede, ktorá cez rôzne zasekávačky prejde do nádhernej vybrnkávanej pasáže ako z pera Sigur Ros). Krásne nahalované, čisté gitary s neúprosným tepotom bicích a brnením dunivej basy v pozadí rozochvievajú vnemy a roztáčajú kolotoč predstáv a prírodných výjavov. Mení sa intenzita, menia sa tempá, nálady. Tu brnkajú krásne vzdušné gitary, tam duní salva dvojkopákov a tam zas vrní mierne skreslená basa. Takmer desaťminútový sled emócií, ktorý nemá hranice. Žiadny začiatok, žiadny koniec. V závere gitara ako od Klimt 1918. Motív plynulo prejde do druhého songu. Opäť krásne nazvučené nástroje šíriace emócie. Po počiatočnom jemnom kývaní konárov sa strhne víchrica a vzduchom lietajú drobné úlomky konárov a posledné zbytky lístia spolu s chuchvalcami snehu. Zlom a na chladnú zem pomaly dopadajú obrovské vločky. Ticho a pokojne zakrývajú svet. Pokoj sa mení s nekľudom a energiou. Čisté gitary sú pohltené burácaním mierne skresleným. Melodiku pohlcuje intenzita. Iné to nie je ani po otočení platne. Tretí song rozbehne mierna zasnená pasáž, aby ju pohltilo burácanie gitary a mohutný virvar bicích a basy, do čoho znie naliehavý strápený vreskot, ktorý driape dušu na tenké pásy. Ruka topiaceho sa trčiaca z rozbúrených vĺn, ktoré kropí intenzívny hustý dážď. Blesky roztínajú oblohu a v črepoch ich odlesku na spenených hrebeňoch vĺn sa odráža pominuteľnosť chvíle. Ruka nad hladinou mizne. Burácanie vĺn pokračuje aj v úvode posledného songu. Rýchle tempo udávané bicími a neúprosné gitary. Chuchvalce vody padajúce z výšky. Mraky prelievajúce sa jeden cez druhý. Ich bruchá rozpárané ostrými vrcholkami hôr vypúšťajú prúdy chladných kvapiek bičujúcich tváre všetkých, čo nestihli nájsť úkryt. Zima zaliezajúca pod kožu. Skrehnutá tvár aj prsty na rukách. Koža vyšľahaná až do necitlivosti. Ani v prístrešku pod hrebeňom, ktorý sa vynoril z oparu sa teplo nenachádza. Chlad preniká cez štrbiny medzi brvnami a plazí sa po premočenom oblečení a slizkej koži. Koža utopenca. Mokrá a chladná. Dážď neustáva. Stále v hustých závojoch zakrýva svet. Na kraj padá tma. Chladná a neúprosná. Oči sa zatvárajú únavou. Telo rozpaľuje horúčka a svet sa rozmazáva.
Nebývam často konfrontovaný s toľkými obrazmi, ako pri počúvaní tohto albumu (a to ho teda už počúvam nejaký ten piatok). Naposledy sa to v takejto miere snáď podarilo Francúzom Oak s ich inštrumentálnym albumom „Not affraid anymore“. Skvelo poskladaný a kvalitne zahratý a nahratý album. Nedá sa vybrať najlepší song, bo len dokopy tvoria silný celok. Post rock mixnutý s emo či post hardcorom. Na našej scéne je Shallov isto ojedinelý zjav. Teším sa na ďalšiu nahrávku. Dúfam, že teraz už si ma nájde skôr ako betón a sklo.

-Majto C.-



1 komentár:

ILIAS povedal(a)...

Hello, I know this is crazy but is there any chance at all I could buy now this LP ?