DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 10. júna 2012

WORMROT, THE AFTERNOON GENTLEMEN, EVISORAX, SWINELORD, The Star and Garter, Manchester, 7. 6. 2012


Návštěvnost akcí v UK mám naprosto tristní! Za 4 posraný měsíce 3. akce, to by jeden zaplakal. Kde domov můj a hlavně, kde je mám milovaná Kodaň, kde 4 akce byly tak do týdne? Řítím se do zkázy! Navíc to napřed vypadalo, že se na koncert vykašlu, protože v týdnu, ranní a k tomu lilo tak, že se nedalo jet na kole. Přece jen z Boltonu do Manchesteru je to kus světa. Ale říkám si, že nebudu žádnej posranej emař a že se s nepřízní počasí porvu a tudíž volím veřejnou dopravu :-). Hop skok, 4 piva na prudko a před hospodou už se slétávají černé vrány pokryté nášivkami a s okovanými křídly a nezřídka i zobáky.
Z účastníků koncertu znám pouze jen bubeníka z The Afternoon Gentlemen a singapúrskou družinu. Navíc se seznamuju s jejich kámošem, což je mimochodem organizátor slavného KRUPSAKAYA tour. SWINELORD mají tu čest otevřít. Na rovinu říkám, že to bylo dost strašný. Takovej hybrid mezi jakocrustem a podivným death metalem, kdy hlavně ten crustový rytmus byl úplně mimo. Partička by měla ještě hodně potrénovat a možná se rozhodnout, jestli budou death metal nebo crust. K tzv. death metal crustu, který hrají třeba Martyrdod nebo Skit System, mají asi tak stejně daleko jako Malignant Tumour k undergroundu. Pozitivní složkou bandu byl však zpěvák, kterej to rozhodně neflákal, snažil se rozjet mosh-pit, takže aspoň takhle.
WORMROT
EVISORAX jsem měl zaškatulkované jako death metal a tak se raději ptám Smittyho (TAG), jestli je to stejná hrůza jako SWINELORD, ale dostává se mi upozornění, že tohle je jiná liga, sice technického rázu, ale pořád v mezích grind core. No jenom aby! Tříčlenný band, jen bicí, kytara a zpěv. No a já jdu do kolen! Sakra, tak tomu říkám příjemný překvapení! Jo, tak jak říkal Smitty, technický grind core (snad malinko Neurosis?) s naprosto maniakálním nasazením všech tří umělců! Toto mělo sílu vichřice. Těžko říct, kdo z těch tří byl vlastně nejlepší, protože bubeník občas zabrousil snad až do Scott Lewisovských ultra blastů (fakt že jo!), kytarista byl snad posedlej ďáblem, protože hobloval kytaru takovým způsobem, že se divím, že mu nevzplála a to nasazení bylo skutečně něco nevšedního, šílený rypáky a hlavně občas řval tak (bez mikrofonu), že to přehlušilo i zpěváka. Totální magor, radost pohledět. Suverénní výkon zpěváka a mezi lidmi se daly vypozorovat i nesmělé náznaky mosh-pitu. Smekám klobouk, pánové. Z nahrávky si nejsem jistej, jestli by mě to vzalo, živě paráda!
Hanba mě liská přes obě čuně, ale toto je poprvé, co vidím THE AFTERNOON GENTLEMEN živě. Poslední sedmičky jsou špičkové a hlavně matroš se Suffering Mind je devastující. A živě? To vám řikám, že budete hodně dlouho hledat kapelu, která vám na živo zahraje tak geniální muziku v takové šílené rychlosti! Bez mučení přiznávám, že mě smetli jak dlouho žádná kapela. Hudebně snad někde na pomezí fast core/powerviolence/grind core, takže to nejlepší, co může být. Ale to provedení!! Je sice krásné, že spousta (hlavně powerviolence) spolků hraje jen v nástrojovém obsazení bící, kytara, ale TAG názorně představují, že ať jsou tyto spolky sebelepší (a taky můžu klidně zmínit i třeba slovutné MAGRUDERGRIND), tak takové drtivé síly nemůžou NIKDY dosáhnout, tak jako když vystupujete se 2 kytarama, basou a ještě sólovým zpěvákem. Sehranost prostě 100%, špičkový výkon všech, kdy hlavně Smitty za bicíma skutečně exceloval. A teď přichází to, čím TAG devastují všechny (snad možná kromě BLOCKHEADS) soupeřící kapely a to jsou promakané zpěvy. Zpěvák a 4 (!!!!) doprovodné vokály. Nemáte šanci, toto vás prostě rozmrdá na sračku! Nemám slov! Těžko si představit něco lepšího, dokonalé spojení všech výše jmenovaných stylů, precizní souhra, 100% nasazení. Tleskám a klaním se!
WORMROT jsou víc tady v Evropě, než u nich doma v Asii. Asi každej už je viděl a taky každej ví, že tahle kapela hrát grind core skutečně UMÍ. Musím šetřit superlativy, protože na totální peklo á la THE AFTERNOON GENTLEMEN to rozhodně nemělo, ale borci odvedli kvalitní práci, opět velice nadstandardní výkony všech zúčastněných, převelice sympatická kapela. Výhrady bych měl ke zvuku kytary, která zněla jako basa, což byla velká škoda. Výborný výkon, ale dnes sledovali lídra s velkým odstupem.
Pár slov k lidem na koncertě. Řekl bych, že mohlo dorazit tak 80 hlav, při vstupném 7 liber (pičo...!) bych řekl, že to bylo tak akorát. Mosh-pit se náznakově konal při TAG a při WORMROT, ale z provedení jsem byl zklamán. Je jasné, že občas někdo z kotle vyletí mimo, ale aby ho vzadustojící chytili a vší silou hodili zpět do kotle, to se na mě nezlobte, ale to se nedělá! Většině to připadalo jako velká sranda, ale při tomto chování je jen otázkou času, kdy si „mosh-piter“ rozmlátí hubu (o někoho). Celkově byl kotel až moc násilnej, až moc debilní. Máte se ještě, přátelé, co učit. Další věc, která mě zarazila, že se nekoná žádnej aplaus. Párkrát někdo tleskl, ale to bylo vše. I třeba u WORMROT. To ticho mezi songy bylo až trapné. No nic, s tím se nedá nic dělat, tohle je Anglie a tady není nic tak, jak je to jinde v Evropě.
Poslední vlak (odjíždí bez nějakých výčitek o 5 minut dřív), pochod domů, 3 hodiny spaní a pak už zase konečně do práce. Už týden v kuse lije!!!! Kam jsem se to jen dostal???

Žiadne komentáre: