DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 15. septembra 2024

LUDRA "Hysterie Doby" CD 2024 (Neurotoxin Records)

 

Druhá nahrávka, druhé "EP" a minutáž je 17 minut.V grindcore svete je to ale full album! Takže by som to bral ako druhý album,lebo občas menej je viac. Prvé čo vám udrie do uší je dokonalý zvuk z Davosu, ktorý znie viac Škandinávsky ako všetko zo Škandinávie.Dovolím si tvrdiť, že zvuk je v tomto prípade polovica úspechu nahrávky. Muzika je klasický skandi grind s výraznou melodickou linkou, ktorá sa ťahá celým albumom v každej skladbe a silne death metalovým tempom..Trocha sa to však líši od toho ,na čo sme zvyknutý zo severu a tým je tempo bubeníka. Konkrétne pri blast beatoch je to skôr na štýl death metalu a to z celej nahrávky robí trocha niečo iné,ako grindcore. Aj minutáž sa pohybuje do dvoch minút, takže tak krátke výbuchy to nie sú a tak dostáva priestor aj death metalová tvár kapely.  Do toho ešte pridajme vokál, ktorý znie ako túlavý pes s besnotou. ktorý v rodnej reči vrieska na každého okoloidúceho ,že ako je svet skazený. Suma sumárum tu máme kvalitnú nahrávku,ako vystrihnutú zo Severu grindcore mekky, ale na druhej strane texty v rodnej reči, čo je skvelé. Uvidíme či sa im podarí túto vysokú úroveň nahrávok držať aj naďalej, lebo laťka je nasadená hodne vysoko! 
P.S. Pre Grindcore maniakov povinnosť!

-Lepra-

nedeľa 8. septembra 2024

SAUNA s/t 12"LP 2023 (Rodel records)

 

Jak svet je, tak som v živote o tejto kapele nepočul! Ale svetlo do tmy vniesol vydavateľ (ináč veľmi sympatický maniak, ktorý vydáva čo sa mu páči a nie čo sa predáva) a prezradil mi, že toto je kapela, ktorá bola taká pred 3WAY CUM. A haaaa. No a už som bol v obraze. Takže Švédsko , začiatky 90 rokov, neotesané začiatky crust core. Celý album je venovaný bubeníkovi Jimmiemu, ktorý už medzičasom nie je medzi nami. Na A. strane nájdete ich kazetu "Ei Leiki", čo je celkom obstojné crust demo s celkom obstojným zvukom na tie roky. Pochádza z roku 1991. Dokonca aj obsahuje songy navyše , ktoré nevyšli ešte nikde. Strana B. je už počúvanie pre otrlých, lebo obsahuje nahrávku zo skúšobne, ktorá nikdy nevyšla.Pochádza tiež z roku 1991 a pravdu povediac, počul som horšie štúdiové nahrávky,ako je toto. Má to poriadny raw zvuk,ale všetko pekne počujete a všetko je aj v rámci normy vyvážené, takže ono sa to naozaj dá v pohode počúvať. No a muzika? Až si niekedy zavadil o Švédsky metalický crust 3 WAY CUM, tak táto kapela je taký rozbeh so všetkým, čím sa 3WC dostali pod kožu každému punk/crusterovi. Naozaj pekná spomienka na úplne zabudnutú kapelu a vďaka za vydavateľov, ktorý nehľadia na peniaze, ale na posolstvo.A tento album teda tým je. Predsa však jedna vec mi vadí. Keď už to je taká spomienka na SAUNA, prečo tu nie je materiál z ich split 7"EP s Disrupt? Darmo budeš niečo o nich hladať, je to asi najzabudnutejšia Švédska crust kapela, akú spoznáš!!

-Lepra-



nedeľa 1. septembra 2024

NONCOMFORMIST "Discography 1993-2002" 2x12"LP 2024 (Papagajúv Hlasatel records)

 

Toto bol naozaj zaujímavý nápad. Reunion pre podporu lesochranárského združenia VLK a vzápätí vydať všetky nahrávky na dvojalbume. NONCOMFORMIST bola na prapočiatku vzniku scény jednou z najuznávanejších a najrešpektovanejších kapiel na Slovensku. Hrali Punk/HC a do svojich textov zabudovali všetky posolstvá, ktoré v sebe revolta punku obnáša. Pravdaže sme ich počúvali, lebo v tých rokoch som sa pohyboval dosť medzi punk komunitou a tak sa všetko na mňa lepilo a lepilo. Pravdaže ma neobišli ani Noncomformist. Púšťam si prvú stranu (celkom šikovne rozdelené 4 nahrávky, 4 strany), čo je 7 palec "Open Your Eyes" z roku 1994 a chtiac nechtiac si mrmlem texty, ktoré mi pozvoľna naskakujú do úst. Tak to asi bolo vtedy dobré,keď sa mi to uložilo na neurónoch. Ono to vôbec nestratilo svoje čaro, je to presne ako keď si kupujem na vinyloch obskúrne nahrávky zo začiatkou 90 rokov a neskutočne z nich mám radosť. Predsa je to len moment doby, moment detstva, puberty,rebelie, ktoré z každého po čase vyprchajú a keď si tak spomínam na partiu punks, ktorých som v tých rokoch poznal, tak dobrej polovici statočne jebe teraz!!! Toto je tá tenká čiara medzi punkom a temnou stranou.To že im jebe, je to, že všetci teraz milujú diktaturu, neslobodu názorov,mysle,činov. No a preto ma prekvapilo aj ich reunion tour, ktoré bolo na podporu VLKA, čo je super, že aspoň im nezahrabalo ešte. No ale späť k vinylom. Nájdete tu demáč z roku 1993, sedempalec "Open Your Eyes" z roku 1994, desať palec "Touch Reality" z roku 1997 a ich poslednú nahrávku split LP s ATTITUDE. Pre mňa sú pecky práve ich debut sedempalec ,za divokosť a neohrabanosť a posledná nahrávka ,splitko s Attitude, kde boli na svojom vrchole textov a muziky. Skvelé spomienky,skvelý zárez doby, ktorá naštastie ešte neskončila,lebo byť teraz  rebelom vďaka internetu je naozaj ľahké,ale oni to dokázali v čase ,keď ešte internet neexistoval a rebélia sa šírila na kazete a platni a hlavne na koncerte. No páni okol pätdesiatky, znova si zaspievajme "Tancuj..."

Skvelá spomienka, skvelý nápad uchovať a skompletizovať takto, túto legendárnu kapelu v luxusnom balení. Dobrá práca!

-Lepra-

PHR bandcamp