DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

sobota 30. septembra 2017

REVENGE DIVISION „The grey eminence“ CD 2017 (Slovak Metal Army)


Súčasnú slovenskú metalovú scénu podrobnejšie už nejaký ten čas nesledujem, no názov tejto bandy z Považskej Bystrice som pred časom pri nejakej príležitosti zaznamenal, no nejak som po nej nepátral. Mne tieto novodobé žánre skrátka akosi nejdú popod fúz. Tak nejako som pristupoval aj k tomuto titulu a v podstate nečakal nič, na prvé počutie sa moje predpoklady aj stali skutočnosťou. Album ako celok sa mi zdal akýsi nesúrodý, no i tak som započul momenty, ktoré strhli moju pozornosť, potom ďalšie posluchy už boli samozrejmosťou a s každým ďalším som aj začal odhaľovať jeho klady a bolo ich stále viac..
Hneď od krátkej úvodnej inštrumentálky „The beginning of enlightenment“ som skupinu hodil do švédskych vplyvov (podobnými úvodmi svojho času oslňovali kapely ako Ablaze My Sorrow, Sacrilege, či In Flames), čo hneď nasledujúca „Call to service“ aj potvrdila. Drsné thrash-death podklady s riadne nasrdeným vokálom, valivá smršť bicích a riadna porcia melódií vo vyhrávkach. Melodické spevy mi evokujú iných Švédov Soilwork a v podstate aj celková štruktúra väčšiny songov, kde nášupové, agresívne časti striedajú melodickejšie refrény, vyhrávky a sóla. Celkovo je hra gitaristov na úrovni, síce mne sa viac pozdávajú skôr drsnejšie doprovody ako trilkovanie sólo-gitary, no verím, že ľuďom prahnúcim po ekvilibristike prstov majú veru čo ponúknuť. Niekedy skĺznu až do melodiky Iron Maiden, Anglánov dokonca takmer až citujú v záverečnej časti songu „Deep in the dark“, kde záverečné zrýchlenie ale aj harmónie akoby napísal sám Harris. Menším negatívom pre mňa sú spevy v drsných častiach, hlavne hrubší sa mi častokrát zdá dosť monotónny. Asi aj preto pozitívne vnímam ich striedanie so škrekľavejšími a s čistejšími, ktoré niekde znejú aj mierne povedome (napr. v „Die or survive“ ako Lunatic Gods v časoch „Sitting by the fire“, či „We all could have been brothers“ ako na „Elegy“ od Amorphis, „Die with me tonight“ je celá taká rockovo odľahčená aj textovo). Keď už som načal texty, myslím, že aj po tejto stránke nie je kapela len deklamátorom prázdnych fráz, ale nesú aj nejaký odkaz. Síce mi niektoré prídu mierne klišovité, no dosť z nich je naozaj dobrých a na tento žáner v súčasnosti asi aj netradičných. Veď v metale sa dnes príliš nenosia antimilitaristické témy, či kritika materializmu. K textom je náležite uspôsobený aj booklet, kde každý song má svoju grafiku. Škoda, že vo výsledku by som na titulný obrázok použil niečo výraznejšie, ale to je len môj pohľad na vec. Čo sa mi páčilo od prvého momentu, bol parádny zvuk, rovnako ako aj mix. Výborne vyvážené pomery medzi jednotlivými nástrojmi a vokálmi, skvelo znejú aj akustické časti (čisté gitary v „The beginning of enlightenment“, husle v „We all could have been brothers“ a spolu s gitarou aj v titulnej veci). Skrátka, na našincov zvuk svetových parametrov, čo dvíha celkový dojem z počúvania.
Myslím, že napriek mojim výhradám si tento mix thrash-death metalu s množstvom melodiky s temnejšími a atmosferickejšími časťami isto nájde svoju cieľovú skupinu, bo má svoje nesporné kvality. Neváhajte a nechajte sa ním pohltiť.

-Majto C.-


Žiadne komentáre: