DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 1. októbra 2017

TELEX „Řeznickej krám“ LP 2016 (Papagájův Hlasatel Records)


Nebolo veľa punk nahrávok, ku ktorým som sa dostal v časoch ustupujúceho socializmu, no práve kazeta Telexu bola tým klenotom, ktorého xy-ontá kópia skončila v kamošových rukách, aby sme ju následne po večeroch dychtivo hltali s výrazom, že toto je presne ono. Áno, bol tu aj Radegast a demá Kritickej situace, ale až Telex nám načechral kožuchy svojou rýchlosťou a nasadením. Keď začal Papagáj vydávať staré nahrávky, čakal som kadečo, ale že budem v rukách držať „Řeznickej krám“ na vinyle, to by mi ani vo sne nenapadlo. Škoda, že sa tohto dňa nedožil spomenutý kamoš, isto by sme sa zas na seba sprisahanecky pozerali, keby sa kotúč roztočil na prístroji a z bední by sa ozvali známe zvuky. Vzchutnávam si ho aspoň sám.
Kam vítr tam plášť“ ma zmetie hneď zkraja a už letím tobogánom dole do minulosti, jedna rýchlovica za druhou mi režú kožu. V „La la la“ sa zjaví chvíľkové spomalenie z nasadených rýchlostí, no kapela drví nekompromisne ďalej. Presne toto sme na nej mali radi. Žiadne sranie, len pekne tvrdo na vec. „Skateboardová Růžena“ je dodnes najsilnejším songom tejto kolekcie, rovnako ako titulná „Řeznickej krám“, či „Lidi, děti, kanibali“ (hardcorové orgie najvyššej kvality aj s textom platiacim do dnešných dní), alebo z béčka „Dnes ráno v šest“, „Umírající nosič vody“ či „Kluci jdou do války“. Zvoľnenie na prvej strane predstavujú len songy „Co tě nepálí“ a úvod a záver posledného songu „Mírnej pokrok“. Béčko otvorí minutová sypanica „Kámoš“ a valí to zas ako predtým. Song strieda song, jeden rýchlejší ako druhý, občas sa objaví spomalenie, sem-tam nejaké intro vyvolávajúce konkrétne spomienky. Stále sa to však počúva absolútne parádne, hoci zvuk nedosahuje parametre žiadané dnešnými poslucháčmi, hudba a nasadenie to všetko nahradia. Dokonca si myslím, že súčasný zvuk by asi tejto kolekcii viac uškodil. Táto surovosť a neučesanosť je priliehajúca k celkovému prejavu kapely. Nevadia dokonca ani drobné nesúzvuky v niektorých veciach, stále to má svoje čaro ako celok a aj tie disharmónie do toho patria.
Neviem čo viac napísať o tejto notoricky známej nahrávke (teda aspoň pre moju generáciu a niektoré blízke). Všetko už niekto popísal lepšie a čo nie, nájdete v booklete, s ktorým sa vydavateľ tiež vyhral. Ak by ešte náhodou niekto nevedel, kde sú korene československého hardcore-punku, má jedinečnú možnosť objaviť jeden výhonok aj pomocou tejto platne.

-Majto C.-




Žiadne komentáre: