DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 24. septembra 2017

RESURGO „V zajetí myšlenek“ LP 2016 (Papagájův Hlasatel Records/Dis-Šrot Records/Elens Records/Apatrida Records)


O tom, že Brno má osobitú scénu nepochybuje nikto, kto sa orientuje v hardcore-punku. K jej predstaviteľom patrí aj partia Resurgo, v ktorej radoch pôsobia (-bili) členovia napr. Zeměžluč či S.R.K.. Túto placku už mám doma dosť dlhý čas a dozreli vo mne myšlienky o nej, tak ich musím zo seba rýchlo dostať, aby sa zas nestratili, čo je u mňa bežná prax. Resurgo zanechajú dojem už len pri pohľade na žánrovo neštandardne farebný obal, ktorému dominuje fialová, šedá a ich odtiene. Na Brno netypicky farebné.
Hudobne je to pre mňa ešte zaujímavejšia záležitosť. Hneď úvodné 2 veci „S parazitem na hrudi“ a „Třeba“ sú typicky česká melodicko-hardcore-punková záležitosť, čím mi evokujú kapely ako Kritická Situace či práve Zeměžluč. No do tejto skupiny by sa dali zaradiť aj iné veci. Napr. rýchla „Izolovat existenci“, kde sa prelínajú spevy, predposledná „Dno“ spestrená spomalením v závere, či kvíliacou gitarou medzi slohami, abo krátka nasratá záležitosť „Křeč“ so skoro až motorheďáckou gitarou či titulný, nasratý vypaľovák predstavujúci drsnejšiu tvár kapely. Na druhej strane sú tu strednotempové záležitosti, ktoré aj oplývajú väčšou melodikou. Tretia „V ego světě“ začne pekne zľahka s tlmenou sekanou vyhrávkou, protirytmom a hovoreným prejavom vrcholiacim v burácaní gitár a hlasom plným emócií v refrénoch. Posledná na prvej strane „Vůbec nic“ so skvelými gitarami a naliehavosťou vo všetkých aspektoch, kde pekne vynikla aj basová linka, či vybrnkávaná gitara na pozadí. Skvelá je aj kvílením vetra začínajúca inštrumentálka „Interlude“ otvárajúca druhú stranu, kde zaznie niekoľko melodických liniek, a ako celok sa veľmi dobre počúva. Vanie z nej mierna melanchólia. K vrcholom albumu patrí aj záverečná „Život je kolem“ s množstvom melodických gitár, ktorá keď dohrá, cítite potrebu počúvať tento album znovu a znovu. Veľký podiel na tom má aj výborný zvuk nahrávky (i keď viem, že v tomto so mnou väčšina „kovaných“ punkerov nebude súhlasiť, bo oni chcú špinavý a zachrchlaný), čo dá všetkým tým vychytávkam vyniknúť.
Parádny materiál, ktorý možno pre iných nič nové nepriniesol, no pre mňa je to ďalší skvelý zápis českej scény. Rád by som si to pozrel aj naživo a je škoda, že som ich trenčiansku zástavku svojho času neabsolvoval, bo aktuálne je banda bez bubeníka, tak netuším, kedy ju uvidím. Zatiaľ si budem užívať aspoň „V zajetí myšlenek“ ako doteraz.

-Majto C.-



Žiadne komentáre: