DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 18. novembra 2018

LUTRA „Lutra“ LP 2018 (Samovydanie)



To, na čo som toľko čakal, sa prednedávnom stalo skutočnosťou. Síce sa medzičasom niekoľkokrát pomenila zostava, no konečne držím v rukách fyzickú podobu tvorby tejto skvelej bandy, ktorá naživo robí dobre mojím zmyslom už nejaký ten rôčik. Nejedná sa síce o žiadnu aktuálnu nahrávku, no borci konečne vydali obe 6-skladbové „épéčky“ z rokov nedávno minulých. Celá zabalená spoločným motívom z novšej z nich od východnej umelkyne pôsobiacej pod pseudonymom Monster Alphabet. A čo sa nachádza v drážkach?
Rozbeh patrí staršej nahrávke „Sen“ nahratej v Bernolákove v 2014-om. Úvodná titulná vec hneď predvedie celý zbraňový arzenál, ktorým do nás banda bude páliť. Skvelé, chytľavé gitarové party, duniaca basa a energické bicie. K tomu Oliverov osobitý vokálny prejav doplnený o spevy ostatných strunníkov. No mojou najobľúbenejšou vecou z tejto nahrávky je miernejšia (v rámci crustovej formy samozrejme) „Stromy“ s perfektnou melodickou gitarou. „Ležíš nahý“ potom pôsobí ako brutálny a agresívny útok hrubou palicou ulomenou kdesi pri ceste zo starého plota. Svižná energická vecička, no samozrejmosťou sú aj aranžérske kudrlinky v podobe chvíľkového spomalenia. Podobná je aj nasledujúca „Hľadáš“, no tu je pomalšia náladovejšia časť rozvinutejšia a rozsiahlejšia. Záver prvej strany sa nesie v podobnom pomalšom tempe v ťaživej „Stoner“. Po otočení nastane vyhladenie v podobe o 2 roky mladšieho materiálu, ktorý hneď po krátkej vybrnkávačke krutým disbeatovým rytmom vyhladí vrásky na čele a brutálny hlas s Oliverovou pomocou na druhom speve vyhladia plešinu až na kosť. Zvuk pôsobí prieraznejšie a ukrutnejšie. Mlynček na mäso sa nemilosrdne rozkmital a nepoľavil ani v nasledujúcich zásekoch „Zákon“ a „Moc“. Nahnevane vrniaca crustová mašina valí aj v songu „Poslovia z temnoty“, no tu je obohatená a skvelé gitarové ozdoby a krátku temnejšiu medzihru (síce v tom istom tempe, no absolútne mrazivú). „Zviera“ si plynie v miernejšom, no stále dostatočne svižnom tempe, ale je tu aj parádna spomalená sekaná časť. Spolu s predošlou vecou tvoria vrchol tejto strany. Záverečný „Klam“ nás znovu rozbije svojou intenzitou a neúprosnou agresivitou. Vynikajúci záver. Klinec do rakvy.
Musí mať v zbierke každý, kto kedy o túto bandu zavadil, bo sa im do nahrávok podarilo vtesnať energiu živých setov, čo nebýva zvykom. Dúfam v skorý príchod ďalších vecí...

-Majto C.-



Žiadne komentáre: