DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

piatok 20. mája 2016

MOBIUS „The Magic Of Macabre“ LP 2015 (Analog Freak Records, Holy Goat Records, W.I.F.A.G.E.N.A. Records)

Bahno. Ak by som mal tvorbu tohto žilinského dua popísať jedným slovom, tak je to toto. Či už sú to dojmy z ich koncertov (poväčšinou neopísateľné zážitky), abo z ich dávnej prvej demonahrávky, či aktuálneho debut-vinylu.
Úvodný drone výplach „Eternal weeping in agonies“ ma uvíta spätnými väzbami a nekonečným riffom. Rozleptáva na atómy, kým sa ozve nejaký rytmus Fokulárových bicích, ktorý už len po podlahe rozmaže tu mazľavú, beztvarú hmotu, ktorú rozochvieva frekvencia valiaca sa z reprákov. Aj červy lezú z hliny a snažia sa odplaziť čo najďalej z dosahu tých záhrobných hlukov. Plazia sa s hmlou, no únik nenachádzajú. Zomierajú v agónii a spasenie neprichádza. Len zmar a rozklad (ako spieva istá partička). Náladu umocní sláčikové kvarteto v „On the edge of Tartarus“, keď svojím vstupom vnáša harmóniu do tej masy hluku, no svetlo nerozžiari závoje tmavých tieňov. Len plameň sviece sa jemne zachveje v poryve sviežeho vánku, tam kdesi v zatuchnutej komnate podvedomia. Iba temnota. A kľud. Skvelé zakončenie prvej strany.
Druhú stranu brány záhrobia otvárajúca „Rite of the unholy hunt“ už mi zježila srsť na živých setoch tejto party, no skvelo funguje aj v tmavej izbe na pohovke. Temné riffovačky šľahajúce do tváre ako prudký lejak, do toho vírenie kotlov a dunenie hromov ohlasujúcich príchod záhuby. Veľmi kvalitná záležitosť, v ktorej nie je núdza o gradáciu a zahustenie, ale aj prekvapivé brejky. Pre mňa vrchol tejto kolekcie. Na ňu sa voľne napojí „All who drinks from the abyss“ tepaním Fokulárových bicích, aby po chvíli zaburácala aj gitara v jednoduchom sludge-doom riffe, ktorý sa s rôznou intenzitou hlási o slovo po celý čas. Na to, ako je skladba minimalisticky poňatá, znie nesmierne dobre, najmä keď sa ku koncu zvrhne v rozostrenú vybrnkávačku podporenú hlbokými kotlami, aby sa po chvíli vrátila do sludge-doom výraziva s hutnými riffmi. Tiež jedna z tých vydarenejších vecí, ktorá album ukončí dôstojne a štýlovo krátkym tlkotom bicích bez Danovej gitary.
Som vážne rád, že toto žilinské inštrumentálne duo konečne zverejnilo ďalšiu porciu svojich špinavých vízií záhuby. Ak k tomu ešte prirátam skvelý zvuk a parádne urobený obal, ktorý nedovolí, aby som ho len tak odložil bez toho, aby som skúmal detaily na ňom, tak som majiteľom jedného fakt vydareného albumu. Bandcamp kapely síce hlási vypredané, no v distrách isto ešte oneskorenci nájdu nejaký ten kúsok, ktorý ich odvedie na odvrátenú stranu krásy...

-Majto C.-


Žiadne komentáre: