DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

sobota 24. augusta 2013

MACGYVER "Panthalassa" 12"LP 2012 (Papagájuv Hlasatel)


Sú kapely, ktoré hneď po prvom počutí šupnete do jasne danej škatuľky a sú kapely, ktorých album počúvate niekoľko mesiacov a jediné, čo o ňom viete je len, že je dokonalé.
Presne tento dojem mám stále pri počúvaní albumu Panthalassa od brnenskej kapely MACGYVER.
Tento začne pekne zostra vypaľovákom „Chyby“, kde hneď predvedú dosť z toho, čo môžete očakávať: rázny hardcore punk postavený na výraznej basgitare, ostrých gitarách, členitých bicích a vcelku melodických spevoch... Trošku mi to pripomína poľských Dezerter, ale aj rožnovské bandy ako Innoxia Corpora, či Telefon (to je ale viac spôsobené českými neuchopiteľnými textami).
No hneď druhá „Svět sou sváry“ pripomenie práve Telefon v úvode využitím akustickej gitary. Vec v strednom tempe s parádnymi bicími a peknými vyhrávkami.
„Slunovrat“ je tiež svižná punkovica osviežená rôznymi rytmickými zásekmi a pekným melodickým nosným motívom.
Nasledujúcu „Život je jen...“ - miernejšiu s výraznou basgitarou a melancholickou náladou, strieda opäť svižný „Don“ so zborovými vokálmi.
Druhá strana opäť začína akustickou gitarou v songu „Osud“ a „Planetárium“ – obe príjemné strednotempovky, pričom v hlave mi vďaka dezerterovskej basgitare a dobrej melódii výraznejšie uviazla práve druhá z nich.
Tempo zas rozdúcha melodická rýchlovica „Kořeny“, aby nás melodickou basgitarovou linkou omotala v songu „Plány“ (silno mi ten úvod svojou náladou pripomína úvodnú „Dark ages“ z albumu „Small parts isolated and destroyed“ kanaďanov Nomeansno), do čoho škrkoce jedna gitara doprovod a spevák prednáša posolstvá, aby ich vystriedal dravý refrén – jedna z najlepších vecí na albume, po ktorej nasleduje pre mňa vrchol „Golfský proud“ so skvelým melodickým gitarovým motívom a pekne nasekanými bicími.
Aby ma vždy neroztrhlo nadšením, „ukľudňujúco“ je album zakončený akustickou coververziou predchodcu Macgyver Pazi Snajper a songu „Bezmoc“. Lepší záver tohto albumu si teraz neviem predstaviť, hoci pri prvom počutí som zostal mierne zmätený...
Tento, na 250 kusov limitovaný, album je vhodný pre každého, čo má v obľube hardcore punk s nevšedným prístupom a vlastnou tvárou (aj tie moje prirovnania k iným bandám berte len ako vodítko, že ako to asi môže znieť, bo nájsť slová vhodne popisujúce to, čo je tu možné počuť, sa hľadajú vážne ťažko)...
-Majto C.-

Žiadne komentáre: