DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 1. decembra 2019

GATTACA / ROSA PARKS split 7“EP 2017 (samovydanie)



Ďalšie z očakávaných splitiek skončilo predminulú jeseň v mojich pazúroch. Zišli sa na nich dve moje dlhodobo obľúbené kapely. Obe majú spoločný, okrem vzájomnej spriaznenosti, aj ženský element vo svojich radoch. Obe ponúkli svoje aktuálne (vtedy) novinky. Obal je tradične spracovaný na úrovni. Obsahuje texty oboch kapiel ako v rodnom jazyku, tak aj anglické preklady + tradičné popisky k ich významom. Mám rád obaly spracované týmto štýlom.
GATTACA ponúka 2 songy vo svojom tradičnom štýle, kde sa miesia prvky emotívneho hardcoru s ťažkým, metalickým crustom. Textovo ide o akýsi koncept, kde oba texty súvisia s právami žien v súčasnej situácii, keď sa za ich ochranu skrývajú kadeaké pomýlené názory mužských jedincov. Najsmutnejšie je, ak si človek uvedomí, že ani 2 roky od vydania tohoto splitu sa situácia nielenže nezlepšila, ale je to ešte horšie, keď už aj cirkev chce rozhodovať o tom, ako so svojím telom majú ženy naložiť. Absurdistan ako sa patrí. Späť k hudbe samotnej. “Přišel čas vymést vlastní zádveří” začína pomalým rozbehom s mierne melodickou linkou gitary v pozadí a skvelou basgitarou. Až po chvíli nastane zmena a bicie ženú vpred preludujúce gitary, striedajúce sa vyhrávky. Ku koncu sa cez dialog Lady s Blumom spomalí a song ukončuje sampel, cez ktorý sa postupne napojí vec druhá, “Moje telo”, ktorá začína pomalou vybrnkávanou, no stále silno mohutnou úvodnou časťou, po ktorej vzápätí príde víchrica gitár a zbesilých bicích. Do toho Lada reve svoje posolstvo, svoj vlastný manifest. Besnejšia vec ako prvá, no rovnako dobrá. Na záver znovu mierne spomalenie a ticho.
ROSA PARKS z Orlové ponúka na druhej strane 3 veci so svojím typickým rukopisom, ktorý rokmi získava konkrétnejšie poznávacie znaky. Úvodná “Limity vzájemnosti” prekvapí až rockovým riffom gitary, ktorý roztočí kolotoč parádnej punkovej muziky plnej skvelých ostrých, no aj tlmených gitár a výraznej rytmiky v podobe úderných Winylových bicích a Blankinej nápaditej basy. Vzhľadom na “vek” nahrávky ešte počuť dvojhlasný spev Blanky s Danom. Textovo ide o stav odcudzenia, izolácie jednotlivca od okolitého sveta v bezpečí svojho virtuálneho spoločenstva priateľov. Holt doba už je taká. Nikto nekladie otázky, nikto nehľadá odpovede. Druhá “Slepá ramena” začína svižnejšou časťou, po ktorej príde mierne spomalenie nasledované pefektnou melodickou vyhrávkou gitary a úplné spomalenie, kde mi Blankin melancholický spev trošku atmosférou pripúmenie bezútešnosť ranej tvorby Michaels Uncle. Potom znovu zbesilosť v duchu Tupak Amaru a zakončenie songu drsnou klepanicou. Textovo o dopade konzumu na svet. Povedané stručne, v skratke, no jasne. Posledná “Sami tvoříme svět” je melodickejšia strednotempovka, ktorá mi stavbou a vyznením trošku pripomína veci poliakov Dezerter, no s jasnými poznávacími znakmi Orlovákov. Ani v tejto veci sa neodflákla textová časť, ktorá je o apatickom prístupe majority spoločnosti, ktora sa “nechá niesť prúdom s oddôvodnením, že nič aj tak nezmôže”. Smutná realita, ktorá prežíva ešte aj dnes a s takýmto prístupom k životu sa s ňou stretávam na každom kroku.
Jednoducho skvelé (žiaľ, stále aktuálne) texty od oboch klapiel. Doplnené ešte lepšou muzikou. U oboch kapiel sa jedná o (pre mňa) vrchol ich tvorby. Ktorá ma kvalitatívne stúpajúcu tendenciu. Ak stále niekto nepočul, nevie o aký kus kvalitného anarcho-hardcore-punku (Rosa Parks), či metalického crust-hardcoru (Gattaca) sa ochudobňuje. Gattaca už má novinky vonku (ešte som ich nepočul), tak dúfam, že čoskoro dajú do obehu aj Rosa Parks.

-Majto C.-



Žiadne komentáre: