DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

pondelok 28. marca 2016

CRUENT, KHADAVER, RAMCHAT Košice, Collosseum, 12.3.2016

Potom, čo CRUENT úspešne zvládli „predpremiéru“ u Legošov, sa bolo radosť pozerať aj na to, ako im svedčí veľké pódium v Colle. Výborne im svedčí, za nejakých 35 minút nakrájali niekoľko desiatok extrémuchtivých ľudí na kolieska. Adam sa podľa všetkého po dlhých rokoch vzdal spievania, čím aspoň načas utíchlo nadané hrdlo slovenskej death/grind/gore scény, a venuje sa výhradne gitare. Kvalitný hráč a skladateľ je to roky, takže fajn. Šarmantný kontakt s publikom zaobstaral frontman Karči, ktorý svoj imidž postavil na tom, že vyzerá, ako keby najradšej zo všetkého celému obecenstvu poriadne naložil. Rytmika Funes (basa) a Mandra (bicie) takisto fajn, odznelo dvanásť kusov rachotu na pomedzí death metalu (vrátane trochy slamu), tanečného goregrindu a klasického grindového guľometu. Znie to dosť svojsky, takže už nech je nahrávka. 

Tracklist tunáka, väčšinou sané novinky:
1.Yersina Pestis 2.Bolvan  3.Zombie Behavior  4.Goreativity  5.Nekropola vychodu 6. ? is infection
7.Killers of Jedy Scum 8.Moon blood tea 9.Butchered dance 10.Dis-organ-ised 11.Morbid hunger
12.Krestanstvo je...
Kto chcel riadny brutal, mohol potom odísť, ale nikto tak neučinil, a ľuďom skôr okolo black metalu, melodiky, ponurých nálad a elektroniky zahrali do ucha prešovskí KHADAVER. Videl som ich už pred pár rokmi, moja krvná skupina to veľmi nie je, tuším som takéto veci popočúval v časoch COVENANT/THE KOVENANT, ale industriálne zafarbený, často pochodový, blackom obšľahnutý metal so samplami znel solídne a s dobrým zvukom, ktorý je už dlhý čas klubovým štandardom, i s ponurou pódiovou štylizáciou skladby z novinky „Esxtinctio Mundi“ aj debutu „New World Disorder“ obstáli slušne.
„Hviezdami“ večera boli martinskí „pohania“ RAMCHAT, ktorí to u mňa mali ťažké, pretože keď som ich premiérovo videl pred asi dvoma rokmi, pomyslel som si len, či má toto Hirax zapotreby, keďže celé to znelo ako nezohratá variácia na začiatky death metalu v našich končinách, teda ako dvaapolriffová kapela z roku 1991-1992, čo vzhľadom na zakladateľove nepopierateľné hudobnícke kvality prekvapilo hodne nepríjemne, nehovoriac o tom, že „divnoslovanstvu“ posledných rokov skrátka neholdujem. Našťastie je veľa vecí inak, od spolku, kde hrajú popri Hiraxovi aj iní kvalitní hudobníci napr. z PROTEST, sa to proste patrí. Set otvorili dlhým, zaujímavým introm na historickú tému, konkrétne zo 16. storočia, spätým so skladbou „Sila ducha“, a nakoniec sme nafasovali slušne poskladaný melodický, ale rezký +/- death metal s celkom silnými momentmi a zaujímavými „historizujúcimi“ harmóniami. Nový vokalista Walki (napr. PORFYRIA) naživo občas vyznieval až príliš hĺbkovo brutálne na túto hudbu, ale povedzme, že nikto neodolá možnosti zatlačiť poriadne na pílu. Počas setu RAMCHAT pokrstili nové CD a body tentokrát Hiraxovi idú aj za to, že vzhľadom na súčasnú divnú dobu to ich slovanstvo pomerne jasne (nahnedlí „metalisti“ sa nepotešia) vysvetlil. Dobrá akcia pre dokopy vyše sto návštevníkov.


Martin Lukáč      

Žiadne komentáre: