DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

nedeľa 10. apríla 2016

DROM „Hectop“ LP 2012 (samovydanie)

Ďalší z albumov odložených v depozite, pričom ma síce po prvom vypočutí oslovil, no na jeho smolu bol v balíku množstva skvelých titulov a skončil na dlho v prachu dejín. A tak parádny album to je. Ešteže z času na čas kontrolujem, čo všetko vlastne mám v poličkách.
Úvod v ambientno-atmosferickom duchu, po ktorom sa ozve drnčanie strún a žalostný škrekot. „Kruh z ohně a oceli“ v dusivom sludge-tempe rozbieha pomalý mlynček post-hardcorových gitár, do ktorých sa z času na čas ozve nejaká vyhrávka a v kombinácii s post-rockovými vybrnkávanými pasážami, kde druhá gitara v pozadí vyvoláva mrazenie a basa vrní za doprovodu kotlov... Parádna jazda bahnom zastrešená úchvatnou atmosférou. „Bratr a smrt“ sa rozbieha kotlami a jednoakordovou gitarou, na ktoré naviaže jednoduchá vyhrávka druhej gitary po chvíli prerastajúca do nádhernej melódie. Presne tieto momenty na tomto žánri zbožňujem, ako sa v pár taktoch z niečoho jednoduchého vytvorí košatá, dych berúca nádhera. Tam, kde v diaľke ticho žblnkoce čistá gitara a vzduch sa zachveje dunením kotlov, tam začína „Cesta, která nevede domů“. Opäť melodické doom-vyhrávky, chladný škrekot a ostré riffy, ktoré zápasia s tým cvrlikaním a tou zvláštnou atmosférou, ktorá človeka komplet prestúpi aj v tých drsných častiach. Cvrlikanie emo-gitarky a decentné vyklepávanie bicích nás dovedie na „Hrob z ledu a kamení“. Toto je neskutočne vydarený song, povedal by som, že asi aj najlepší z tejto kolekcie. Postupne sa nabaľujú zvukové vrstvy, hustne atmosféra, ktorú sekajú ostré riffy, zvyšuje sa intenzita mrazenia, aby všetko dospelo k explózii skreslených gitár a divého bubnovania. Krásne vygradované a v jednom údere sa všetko zas preklopí do tichej časti, kde sa konečne ozve naliehavý škrekot. Dokonalé. Potom sa skladba ešte zúrivo rozbesní a drása zmysly, no ku koncu opäť zvíťazia jemnejšie tóny, ktoré nás odvedú do ticha na konci albumu. Nebojte sa, že je to len bohapustý spletenec nálad, ktoré nevyznejú. Hrací čas skladieb sa pohybuje od 6 do 14 minút, takže každý nápad má dostatok priestoru sa pekne rozvinúť a dozrieť.
Textovo ide o koncepčný album zaoberajúci sa životom ukrajinského anarchistu Nestora Machna, ktorého osudy sú popísané v rozsiahlych komentoch k skladbám. Možno aj preto album pôsobí tak silno a jednoliato. Každopádne mi emotívny a temný (miestami post) hardcore Drom robí veľmi dobre a v hľadáčiku mám aj ich ďalšie tituly...

-Majto C.-




Žiadne komentáre: