DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

pondelok 14. marca 2016

RÚBANISKO / CHEAP TALK „sPLiŤ EP“ 7“ 2015 (Burina Records, Ffud Records)

Čakanie na tento titul bolo nekonečné. Spoločný projekt dvoch duševne spriaznených spolkov. Stretnutie severu s juhom na d.i.y.-punkový , slovenský spôsob. Ďalšie vydanie Rúbaniska a k tomu prvý čierny titul sereďanov, to sa len tak neobchádza. Keď sa mi konečne dostalo do rúk, ihla začala odvádzať svoju robotu, rovnako ako kladivká a ostatné súčasti mojich uší.
Malofatranskí nihilisti ma na svojej strane valcujú dvojicou nasratých vecí v ich typickom duchu, no s dvomi gitarami je ich nasratý punk s vplyvmi rock´n´rollu ešte väčší tlak. Hoci sa prvý „Ancikrist“ zdá jedovatý a besný, vždy keď sa rozbehne „Tokyo hotel“, zomelie ma jak mlynček na mäso. To je ešte besnejšie jak besné a otrávilo by to aj muchotrávku zelenú. Parádička. Rúbanisko kráčajú správnym smerom. Čím sú nasratejší, tým viac ich neznášam (tak to oni chcú), preto to počúvam furt dokola... Libor im zas raz ušil zvuk na mieru. Špina a kal, jedovaté výpary a drsný lomoz a buchot. Balzam na moje nervy.
Po otočení placky a prepnutí otáčok sa spustí pískanie Radkovej gitary a vzápätí vzduch rozvlní dunenie Jarkovej basovej linky, no keď sa napojí aj Pipo so Spajkom, odpadávam blahom. „Professional sport“ je otvarák jak prase – svižný, melodický, chytľavý - jednoducho dokonalý. „Friday night“ je pomalší, s parádnou atmosférou, ktorú vytvára skvelý riff a vírenie prechodov v pomalom tempe, do čoho Spajky seká slová svojím originálnym frázovaním a dávkou melodickosti (najmä refrén v tom vyniká) a jednoduché, krátke sóličko, ktoré len umocní celkový dojem. „Psychopats“ v svižnom tempe je jednoduchý náklep, ktorý prefrčí, poteší ucho rôznymi gitarovo-basovými parádami a prenechá priestor poslednej „Worth it“, ktorú odštartuje šťavnatá basa. Nasleduje svižná gitara s besným klepotom bicích a rytmickým prívalom slov. Toto jednoducho nestačí. Musím to točiť stále, zas a znovu, potom ešte raz, a ešte... 5 minút je strašne málo na to, aby som uspokojil svoju túžbu po parádnom zážitku, ktorú vo mne muzika tejto partičky vyvoláva od prvého momentu. Chcelo by to dlhší materiálik konečne.
Toto je bonbónik po všetkých strákach. Vydarený hudobne v podaní oboch spolkov (samozrejmosťou sú skvelé texty), ale aj zvukovo, no aj graficky. Chlapi nenechali nič na náhodu.

-Majto C.-


Žiadne komentáre: