DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

streda 1. júla 2015

FORGOTTEN SILENCE „La Grande Bouffe“ LP 2012 (Shindy Productions)

Forgotten Silence na vinyle. To nie je nič nové, veď doteraz vydali niekoľko 7-palcov. No album Forgotten Silence na vinyle je niečo o čo sa predtým nepokúsili. Nový formát, ktorý by ale mohli zachovať.Vyzerá excelentne a ako všetko, čo robí táto partia, neortodoxne. No hlavne, album Forgotten Silence je vždy zárukou množstva dobrej muziky.
Úodná „Translucide (Brighton II)“ začína decentne, akoby pokračovala tam, kde skončil predošlý album „Kro Ni Ka“. Hravá basa pod rockovými gitarami postavená na rockovom rytme bicích s decentnými klávesami, no po chvíli zarevú tvrdé gitary a nastúpi drsný vokál, ktorý výrazivo posunie do iných vôd. Celým songom sa prepletá hravosť pre albumy FS tak typická. Veľkým kladom je výkon nového speváka Satyra, ktorý hneď predvedie niekoľko zaujímavých farieb a podôb, ktoré už tak dokonalú muziku kapely ešte obohacujú. „Aalborg“ je od samého začiatku drsná black-death metalová záležitosť s rýchlymi bicími a riadne drsnými vokálmi. Je síce spestrená rôznymi pomalšími, atmosferickejšími vsuvkami, no v podstate ju môžem označiť za dosiaľ najrýchlejšiu a svojím spôsobom aj najtvrdšiu vec kapely. Kopáky burácajú, gitary riffujú, všade mrazivá atmosféra severu. „Les collines de Senyaan pt. III“ už svojím názvom napovedá, ktoré obdobie bohatej histórie kapely vytiahne na povrch. Parádna inštrumentálna vecička postavená na zvuku akustických gitár a basových linkách. Ak k tomu prirátam jemné klavírne party a opäť skvostné bicie, musím sa vždy so zavretými očami len nechať unášať tými tónmi na vzdialené, zasnežené vrcholy Senyaanu. Druhú stranu otvárajúca „Ferment de la bouche“ je tiež drsnejšia vec, kde sa objaví aj nejaká klepačka, no v podstate plynie skôr pomalším tempom. Náladou evokuje dávny debut „Thots“ ako aj jeho nasledovníka „Senyaan“, no opäť je to celé hrané súčasnou formou, kde každý člen pridáva to svoje, čo robí ich súčasnú tvorbu tak príťažlivou. Obe skvelo sa dopĺňajúce gitary s pestrými Martyho klávesami, pričom nehrajú všade za každú cenu. Do toho skvelá rytmická sekcia, ktorá v tejto kapele nikdy nebola len do počtu a navrch ten parádny rôznorodý vokál.
Opäť jedna vec, ktorá krásne plynie a v polovici si uvedomíte, že vás objímajú príjemné tóny a po klepačke z úvodu ani pamiatka. Iné emócie zas vyvolá úvod „Dichroisme (Two rooms world)“ so znepokojivým kvílením klávesov, strojového sekania bicích v duchu Meshuggah s riffovaním ako predviedli napr. nóri Atrox na albume „Orgasm“ a naliehavým vysokým krikom, ktorý je striedaný deathovým chrapľákom v svižnejších pasážach. Posledný song „The black rider 4K8 (Chanson pour la station de service)“ je tiež plný rôznych nálad a skvelých pasáží, ktoré musia naplniť spokojnosťou každého nadšenca do kvalitnej muziky. Jednoducho dokonalý záver albumu. K vinylu je pribalené aj cd, kde je v podstate celý materiál podopĺňaný o „medzihry“ a vsuvky z istého filmu (ktorý dal aj názov tomuto albumu), čo znie tiež dosť dobre a dáva to albumu podobu konceptu. No aj samotná vinylová verzia je dokonalým dielom a ďalším skvelým materiálom z produkcie Forgotten Silence, ktorý opäť posunul ich tvorbu o stupienok vyššie. Kto má rád ich neortodoxný a experimentálny prístup k metalu a jeho kríženiu so všetkým možným, isto si Veľkú žranicu vychutná ako ja. Opakovane a nenásytne stále dokola.

-Majto C.-


Žiadne komentáre: