DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

piatok 26. novembra 2021

RADEGAST "Demos 86/89" 12"LP 2021 (Papagájuv Hlasatel Records)

 

Tak toto je moja absolútna, srdcová záležitosť!!!!!!  Začiatkom 90 rokov ,v nejakom fanzine, asi Shot alebo Sračka, som sa dočítal o tejto kapele. Písal sa rok 1992 a práve vydávali svoje debutové LP "Otrávaná Generace" a tak som nelenil a napísal Milanovi Jonštovi (Gitara,vokál) a kúpil si jedno CD. Kapela si vydávala túto nahrávku sama. Materiál sa mi tak zapáčil, že som to točil dookola každý deń. Krátke úderné songy v punk/HC štýle, ktoré občas zabrúsili do fakt agresivných polôh a texty, ktoré boli odrazom doby komunizmu. Ihneď som položil pár otázok Milanovi a celý rozhovor uverejnil v Death Fist e (ešte xeroxová verzia). Už tam sa mi posťažoval, že  CDčka sa skoro všetky predali, ale vinyl si nikto nekupuje.Ešte mi napísal "Asi si stima vinylama vydláždím chodník do mé zahrady"Teraz som sa dočítal, že od hnevu aj polovicu nákladu vinylov, vyhodil do kontajneru. Vedieť čo nastane, asi by to neurobil.

No a tu zrazu zahlasuje Papgájuv hlasatel, že vychádzajú na vinyle ich staré demá.No nie je to paradox. podľa mňa už celý náklad musí byť vypredaný,lebo poriadnej mase  ľudí, zaplesalo srdce. Tu nebolo o čom váhať. Stranu A okupuje  nahrávka ešte z roku 1986, kde ešte za mikrofonom stála basákova priateľka Dana a tak ich preflákle hity s týmto vokálom znejú fakt zaujímavo a občas ten spev znie naozaj až ako keby Health Hazard hrali powerviolence. Surový zvuk, ktorý je na tie roky naozaj dobrý a úplne iná poloha kapely s tým vokálom. A hlavne inč zahraté songy a pár neznámých vecí, ako"Vynálezy",alebo "Budíček"

B. strana obsahuje demáč z roku 1989, ktorý už plne reflektuje  stav a polohu s ktorou nahrali svôj debut "Otrávená Generace", ktorý nahrávali v ropku 1991..Obsahuje 17 krátkých, úderných peciek z ktorých sa väčšina dostala aj na debut , okrem songu "Jeho Kraj". Zvukovo je to už o stupeň lepšie a aj songy, ktorí boli nahraté ešte na debutovom demáči, teraz znejú, úplne ináč. Prebehli vývojom a ich konečný prejav, zase nabral inú polohu.

Texty , to je absolútna reflexia tej doby. Kto ju nezažil, nemôže tým textom vôbec chápať! Veď si vezmite len song "Bony". ale na druhú stranu, dosť ich je ešte stále aktuálných a naša mentalita zostala na rovnakej úrovni "Beznadejná situace" alebo "Neco není v pořádku". Havířov bol v tých časoch fakt tvrdé miesto na život a to sa pravdaže na tejto kapele odrazilo,ako v textoch, tak aj na ich hudbe, ktorá bola na tie roky naozaj fakt tá najagresívnejšia forma HC/punku v Čechách.

Zhrnuté a podčiarknuté, tento vinyl je čistá povinosť a jeden mílník doby, ktoré sa nesmie zabudnúť! A ešte jedna zaujímavosť na záver. Jedného času sa nebohý Filip Fuchs snažil skontaktovať s Milanom Jonštom a urobiť s ním rozhovor do Hlubokej Orby Dopátral sa k nemu do nejakej korporácii, kde sedel ako riaditeľ a sekretárka odmietla ho prepojiť k riaditeľovi. Aj takto končí punková revolta! Skvelá práca !!

-Lepra-

Žiadne komentáre: