DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

pondelok 20. februára 2017

DEGRADACE „B-Side Blues“ 12“ 2016 (Papagájův Hlasatel Records)

Hm. Na rovinu poviem, že tejto kapele som sa zámerne roky vyhýbal kvôli jej žánrovému zaradeniu (punk & roll veru moc nemusím dodnes, aj keď už som urobil pár ústupkov) a kvôli podobe názvov to odniesli aj žánrovo diametrálne odlišní Dezinfekce, ktorých som ale „vzal na milosť“ už pred pár rokmi. U ostravskej úderky mi to trvalo o dosť dlhšie. Až som si raz pozrel klip k songu „Rychlá jízda“ z pripravovaného albumu a bol som milo prekvapený ako parádne to znelo. To už bol potom len krok k jeho kúpe a ten som spravil. Dodnes som za to rád.
Album otvára práve spomínaná klipovka a je to vec na úvod ako stvorená. Nadupané tempo, chytľavý refrén po skvelých slohách a super krátke sóličko. Druhá „Nevěra“ má fajn húpavý začiatok, ktorý sa nečakane v jednej pasáži zlomí do rýchlejšej veci. Opäť parádne gitary, super chytľavé nápady ako v slohách, tak v refrénoch. Pre mňa hitovica náramná. „Píšu dál“ je strednotempová, melancholickejšia vecička, kde sa ozvú aj klávesy, také 70kové hammond zvuky. Textovo o ničom, no hudobne ma baví. „Bullshit“ je ďalšia textová ničota (aspoň pre mňa, niekto iný si v tom možno bude rochniť), no hudobne je to rýchlejšia divočina, opäť s parádnymi gitarami a skvelou rockandrollovo rozbesnenou basovou linkou. „Chtěl bych“ je opäť melancholickejšia vecička s voľnejšími slohami a rezkejšími refrénmi. Tiež vcelku chutné sústo, no oveľa viac mi lezie pod kožu nasledujúca „Outsider“ s dobrými ostrými gitarami a saxofónovým sólom. K tomu vcelku chytľavé spevy a parádne pasáže. Príjemný záver B-strany. Aj druhá B-strana začína rezkou punkovačkou „Proč ne?“, ktorá je podobná sestre z úvodu albumu – rýchle bicie, surové gitary a skvelé, melodické vyhrávky s parádnymi spevmi. „Mám tě, kámo“ je šlapavá strednotempovka s príjemným spevom, čo mi trochu pripomína kapely Radúza (ex-Svobodný slovo), resp. ich tvorbu, konkrétne Eternal Fire, či neskorší 3 brats. Moc sa mi pozdáva vyhrávka gitary pripomínajúca balalajku v závere skladby, ale aj ako celok je tento song parádny. „TV Jaj“ je vec v podobnom tempe, len spevy a gitary sú mierne surovšie a nekompromisnejšie. Ono, celý album je ozdobený skvelou hrou oboch gitarákov, ktorých vhodne ženie namakaná rytmika. Dunením kotlov začne „Alright“, čo je inak dvojča „Bullshit“ z opačnej strany, akurát text je vcelku fajn a hudobne má viac šťavy a energie. Čiže také to na prvý pohľad rovnaké dvojča, no krajšie a lepšie. Celkovo najfádnejšie pre mňa vyznieva „Slobodná“ – obyčajný tuctový rokenról (dokonca aj s klavírikom), čo mi neleze cez pysky, no v rámci tejto nahrávky pôsobí ako žánrové spestrenie výraziva bandy, ktoré v rámci celku neurazí, navyše aj text je fajnový, tak ma táto vec dosť často skutočne aj baví. Záverečná „Příliš mnoho“ začne temnejšou basovou linkou v strednom tempe, ktoré jej vydrží až do konca. Do toho parádne gitary a spevy, no radosť počúvať. Ideálne ukončnie kolekcie. Normálne ma tento album vždy tak baví, že sa mi zdá až krátky. Niekedy sa prichytím pri myšlienkach, či nekoštnúť aj staršie tituly tejto bandy, no zatiaľ odolávam. Čo viem isto, že tento ešte budem nejaký ten čas rád obrusovať ihlou gramca...

-Majto C.-



1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Vypočuj si aj HEROES ARE DEAD z roku 2013! Možno sa Ti bude niečo páčit tam.