DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

piatok 21. februára 2014

SEDEM SUPRAHON MINÚT FAMILY STRACHU "Hluk Off!!" 10"LP (Kooperácia)

Po práci tvor príde domov. Prikročí k poličke. Vyberie z hnedočierneho obalu čiernočiernu platňu. Usadí na tanier gramca a pokladá ihlu. Sadne si do kresla. Ruky položí na opierky a pohodlne natiahne nohy. A vypne...

... práve prichádza k postapokalyptickému lesu. Teda, skôr k tomu, čo z neho zostalo. Vyvrátené storočné borovice, akoby mali korene smrekov. Zoschnuté hrozia čiernej oblohe a kdesi v nepreniknuteľnej hmle jedovatých výparov sa ozýva húkanie zmutovanej sovy. Zelená krajina sa zmenila v čiernosivé spálenisko, zem spečená ako sklo. Úlomky sa s hrkotom kotúľajú pod nohami pri každom kroku. Občas kdesi blízko zarachotí zobák pneumatických ďatlov, ktorí sa snažia rozbiť škrupinu stavených hornín, aby sa dostali k nejakému zdroju pitnej vody. Žltá brečka páchnuca v každej preliačine je vhodná na kadečo, no pitná nebude. Praskot. K zemi sa zrútil ďalší končiar kedysi krásneho pohoria. Rev zomierajúcich mutantov napĺňa uši k zblázneniu tou zúfalou bolestnou kakofóniou. A vietor. Nepríjemný vietor, ktorý neustále roznáša ostré úlomky, ktoré režú každý kúsok nechránenej kože. Ich svišťanie znie hrozivejšie s blížiacou sa nocou... (Fabricky strana A. Možno)

... s rachotom sa za ním zatvorila brána do úkrytu, kde ešte prežíva pár posledných tvorov. Hurikán mláti na ňu všetkým, čo pochytil v okolí. Kusy stromov, kamene, zbytky tiel, ktoré nezlikvidovali mutanti. Žalostné vytie tvorov sa rozlieha tmou. Pach strachu sa derie do nozdier. Pach moču. Temnota. Už dávno nevedia, čo je oheň. Ten dobrý sluha, ktorý ukázal, aký dokáže byť pán. Kvílenie, bedákanie, ktoré už znie ako chrčanie šeliem. Slová všetkych známych jazykov zanikli v agónii. Nik nevie ako ich dostať z hrdla. Vonku znovu lavína očmudených skál zvírila prach usadajúci po besnení vetrov. S hrmotom sa valí do doliny a melie zbytky stromov na prach, ktorý vzlieta k čiernej oblohe. Slnko zhaslo. Príde zima. V diaľke zareval hladný tvor. Možno zranený. Opustený v pustine. Bez pomoci, ktorú nedostane. Nikto nepodá pomocný úd. Tvory zdivočeli. Zanevreli na vzájomnú pomoc. Družia sa len v temnote jaskyne. Jaskyne, ktorej priestormi sa ešte stále ozýva kvílenie. Vetra. Strachu. V jednom momente sa všetko prepadne do ticha... (B. Možno)

Takto ku mne hluk prehovoril dnes. Zajtra mi povie iný príbeh. Pred týždňom mi štyrikrát po sebe povedal niečo iné....
Zasvätení vedia. Platňa, ktorá vzišla zo spolupráce dvoch spolkov zaoberajúcich sa hlukom. Každý svojím spôsobom, no tu sa ich snaženia prekrývajú a dopĺňajú do jedného kompaktného celku. K nahrávke môžete pristúpiť rôznymi spôsobmi. Môžete sa snažiť nájsť nejaký náznak melódie, slova, harmónie. Alebo môžete len sedieť, nezaujate počúvať a čakať, aké obrazy, emócie vo vás tento materiál vyvolá. Hor sa do toho! Doporučujem poriadne hlasno... Hluk off!!!
-Majto C.-

Kooperácia týchto dvoch hlukových subjektov je pre moje uši znie viac ako zaujímavo. Prvý raz som naživo videl ich performáciu na Ffud feste a bol som z toho unesený. Úplne to posunulo hluk, ktorý produkovali Sedem Minut Strachu, do iných, experimentálnejších dimenzií. Absolútna paráda, presne podľa môjho gusta. Škoda len krátkej minutáže (teda pre mňa osobne) .Dokázal by som to počúvať donekonečna, ako podmaz pre každodenné fungovanie. Paráda a zatiaľ pre mňa vinyl roka, aj keď je len začiatok roka! Poklona!
-Lepra-

Žiadne komentáre: