DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

pondelok 30. septembra 2013

O INIMIGO „Imaginario Absoluto“ 12“LP 2012 (Seven Eight Life / Nada Nada Discos)

Až z ďalekého Sao Paula tento rok k nám zavítali 2 kapelky. Jednou bola legenda Ratos De Porao, ktorá odohrala skvelý set v Oblude. Čo má s ňou, okrem miesta pôvodu, spoločné táto parta? Predovšetkým osobu gitaráka Sangiorgia, ktorý v R.D.P. drtí basu posledných 10 rokov, ale aj príslušnosť k hardcore komunite, hoci ich prístup k hudobnej podobe je absolútne osobitý. Nenachádzam žiadnu kapelu, ktorá by mi znela aspoň približne podobne ako O Inimigo.
Už od prvých tónov úvodnej „O inimigo“ musí byť každému jasné, že o melódie nebude núdza – obe gitary hrajú väčšinu času nejaké vyhrávky, do toho melodická basová linka a stredne tempo vyklepávajúce bicie. Čo je najzvláštnejšie, to je vokalistov prejav. Nielenže spieva v portugalštine, ale aj jeho frázovanie a farba hlasu sú „zvláštne“. A nebude to len použitím rodného jazyka, bo osobité frázovanie má aj v anglicky spievaných songoch („Under pressure“ či „From bad to worse“). Popravde, chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol na jeho prejav. Prvou rýchlejšou skladbou je tretia „Under pressure“, ktorá začne dvojitým sólom gitár, pričom doprovod tvorí len basová linka s bicími – zvláštny prvok, no na tomto albume dosť často používaný. Vo všeobecnosti, celý čas sa ozýva množstvo melódií, častokrát v jednom momente každý strunový nástroj hrá svoju melodickú linku („Satanic threat“, „Imaginario absoluto“), alebo sa len striedajú (napr. v songu „Pronto pra destruir“), občas hrajú gitary len jednoduché doprovody a basa hrá melodickú linku („Satanic threat“), do toho ešte spevák vsádza ten svoj zvlástne nafrázovaný prejav a vytvára sa z toho niečo príliš často nepočuté, Skladby majú parádnu štruktúru a hoci sa na prvé počutie možno zdá, že sú jednoduché, po podrobnejšom skúmaní objavíme množstvo kudrliniek, vyhrávok, prechodov a rytmických zmien. Za zmienku stojí aj druhá skladba B-strany „Aco“, v ktorej sa ozvú trúbky, čo v kombinácii s gitarami znie absolútne dokonalo – taký divoký samba-punk. Ďalšou príjemnou zmenou je použitie klavíra v nasledujúcom songu „Sozinho em qualquer lugar“, ktorý je od samého začiatku silne melodický a klavírna spomalená pasáž ten dojem len prehĺbi. Druhým a posledným rýchlym songom celej kolekcie je song „From bad to worse“, ktorý mi mierne pripomína tvorbu amíkov Government Issue či Marginal Man – nielen melodikou gitár, ale aj tempom a zborovými vokálmi v závere – veľmi vydarený song, spolu s titulným „Imaginario absoluto“ pre mňa asi najlepší.
12-skladbová kolekcia určená všetkým, čo obľubujú US-old school hardcore punk zo začiatku 80s a komu sa nehnusia kapely ako Circle jerks, TSOL, Government Issue a podobné melodickejšie spolky tých čias, pričom znie absolútne osobito… Neváhajte – videl som aj v niektorých distrách v našich končinách… 
-Majto C.-


Žiadne komentáre: